tri jaja u staklenoj zdjelici na drvenoj dasci
Copyright (c) 2016 Starstuff/Shutterstock. No use without permission.

Što znače oznake na jajima?

Svako jaje koje kupite u trgovini ima svoju oznaku. To su oni mali žigovi na kori svakog jajeta u kutiji, a sastoje se od kombinacije brojke, slova i niza brojki. Svaki žig svojevrsna je priča o podrijetlu svakog jajeta, kazuje nam je li jaje iz ekološkog, slobodnog, podnog ili kaveznog uzgoja, koliko je teško i gdje je nastalo. Kontrolu označavanja provodi Hrvatska poljoprivredna agencija koja jajima ujedno dodjeljuje oznaku „Jaja hrvatskih farmi“, što jamči da su jaja od domaćih proizvođača.

jaja raznih boja na slami
Copyright (c) 2021 photka/Shutterstock. No use without permission.

Kombinacija brojki i slova

Jaja se označavaju kombinacijom brojki i slova. Prva brojka može biti od 0 do 3 i označava tip uzgoja kokoši nesilice, s time da 0 označava ekološki uzgoj, 1 slobodni uzgoj, 2 podni uzgoj, a 3 kavezni uzgoj. Slova označavaju zemlju podrijetla, na primjer HR je oznaka za Hrvatsku. Niz brojki na kraju kombinacije označava proizvođača. 

Težina jajeta

Osim oznake na kori jajeta, na kutijama u koje su zapakirana možemo pronaći oznake za njihovu veličinu i klasu. Veličina se iskazuje kao težina u gramima pa je tako XL jaje teže od 73 grama, L je veliko jaje teško od 63 do 73 grama, M je oznaka za jaje srednje težine od 53 do 63 grama, dok su S mala jaja težine do 53 grama. Klasa jajeta nam govori o njegovoj kakvoći. Jaja s oznakom klase A su svježa jaja za prehranu, dok se jaja B klase koriste za industrijsku preradu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

jaja na slami