Složite platu za pamćenje

plata s razlicitim vrstama sira
Copyright (c) 2019 Storm A/Shutterstock. No use without permission.

U blagdansko vrijeme svojim ukućanima najčešće poslužujemo raznovrsne bogate plate. U SPAR-u vas čekaju one gotove, ali ohrabrite se i stvorite sami svoju gastro kreaciju. U ponudi SPAR PREMIUM robne marke pronaći ćete sve što vam je potrebno, a u nastavku teksta savjete o izboru sastojaka, njihovoj količini i još poneku tajnu za stvaranje savršene plate.

Odredite veličinu

Prije slaganja plate važno je odrediti veličinu plate i količinu sastojaka. Osnovno je pravilo 2 do 3 vrste mesa, isto toliko sira, namaza, voća, krekera ili kruha, a platu možete obogatiti i dodacima poput čokolade, začina i slično. Za jednu osobu obično su predviđene 3 do 4 šnite pojedine vrste mesa i isto toliko sira. Ovo neka vam bude nit vodilja pri određivanju veličine vaše plate.

plata sa sirom, maslinama, grozdem i kruhom
Copyright (c) 2015 Daxiao Productions/Shutterstock. No use without permission.
plata s maslinama  prsutom, kobasicom, rotkvicama
Copyright (c) 2016 Natalia Lisovskaya/Shutterstock. No use without permission.

Mala pravila

Pri kreiranju vaše savršene plate, važno je slijediti nekoliko smjernica. Pravilo broj jedan su okusi. Birajte sastojke vrhunske kvalitete i provjerenog porijekla kako biste svojim gostima osigurali potpunu raskoš okusa. Upravo takvi su proizvodi SPAR PREMIUM robne marke. Svakako uključite raspone okusa od slatkih preko slanih i kiselih pa sve do ljutkastih. Pri kreiranju plate vodite računa i o teksturama. Kombinacija hrskavih, mekih, kremastih i sličnih tekstura probudit će vaše okusne pupoljke i izazvati pravu rapsodiju okusa. Boje igraju veliku ulogu u konzumaciji hrane pa uključite što šarenije sastojke. Kako bi vaša plata izgledala savršeno, dovoljno je tek nekoliko detalja poput grančice začinskog bilja i ono najvažnije – jednostavnost. Iskoristite ono što imate i slažite maštovito.

Odaberite namirnice

Iako kod slaganja plate granice ne postoje, određeni izbori suhomesnatih zalogaja i sira dat će najbolje rezultate. Pršut, suhe salame, slanina, kobasice, razne vrste narezaka bit će savršen izbor. Za sir će ipak biti bolji oni nešto tvrđi poput Grana Padana, parmezana, paškog sira, cheddra, goude, ali će se i meki kozji, burrata, brie i slično jako dobro uklopiti. Kod namaza i dodataka odaberite tapenade, džemove, masline, kisele krastavce, svježe povrće i slično. Mesni zalogaji odlično se slažu sa sušenim voćem i orašastim plodovima pa i njih svakako uključite u platu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.