zacini u drvenim zlicama

Kako spasiti jelo od previše začina

Dodavanje previše soli, ljutine, šećera ili kiseline tijekom pripreme jela nije rijetka pojava u kuhinji. Ključno je znati reagirati i kako “popraviti štetu” te spasiti ručak. Naravno, uvijek je lakše dodati nego “oduzeti” određen začin, ali za sve situacije postoji rješenje. Dodavanjem određenih sastojaka i namirnica možete vratiti kontrolu u svoje ruke i sačuvati autentičan okus jela.

narezani avokado

Efektivna rješenja za smanjivanje ljutine u jelima

Ljutina u jelima može se ublažiti dodavanjem kiselih sastojaka, točnije limunovim ili limetinim sokom. Pomoći vam može i malo šećera ili masnoće u obliku avokada ili jogurta. Korisni su i mliječni proizvodi poput vrhnja i maslaca, ovisno o tomu što pripremate i pod uvjetom da neće znatno utjecati na promjenu konačnog okusa određenog recepta.

Kako ublažiti slanost

Nije teško presoliti neko jelo. Ako je riječ o previše zasoljenim juhama, varivima i drugim jušnim obrocima, najbolje je dodati još malo vode i onih sastojaka koji su već dio originalne recepture. Kad su u pitanju umaci, preporučuje se dodati vrhnje za kuhanje ili pasiranu rajčicu koji u takvim situacijama mogu biti itekako do pomoći. Dobri aduti u borbi protiv preslanih jela su namirnice koje obiluju škrobom, poput riže i tjestenine, ovisno o tomu što pripremate.

bijela ljetna juha
med i secer u drvenim posudama

Šećerom protiv kiseline

U jela od rajčice, primjerice juhe i punjene paprike, pa čak i bolonjez uvijek se dodaje malo šećera. Upravo zato kako bi se ublažila kiselost rajčice. Šećer je najbolje oružje za ublažavanje kiselosti jela u svim slučajevima. Druga opcija je med, a treća karamelizirani luk koji prirodnom slatkoćom može vratiti balans u okusima.

Spas za preslatko

Neka vas ne brinu previše zaslađena jela. U pitanju nije ništa što kiseli, ljuti ili gorki sastojci ne mogu popraviti. Dodajte malo limunova soka ili jabučnog octa. Kiseli mliječni proizvodi također dolaze u obzir. Izbjegavajte dodavanje slanih namirnica i soli jer to samo može pogoršati stvar.

 


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

cjedzeni limun u casi