narezana lubenica

Kako odabrati slatku lubenicu

Hidrirajući i osvježavajući efekt stavljaju lubenicu na tron ljetnog voća, naravno uz neodoljivi slatki okus. Gotovo da nema niti jedne mane, osim one da pri kupnji može biti pravi izazov. Istina, nije tako jednostavno odgonetnuti je li slatka, a takva se uvijek traži. Srećom, postoje znakovi i korisni trikovi koji će vam olakšati taj zadatak i pomoći odabrati savršenu. Najprije obratite pozornost na njezinu težinu. Poželjno je da odaje dojam da je prilično teška za svoju veličinu. Mnogi pri kupnju kuckaju o lubenicu, što je također jedna od korisnih metoda u kupnji. Ako je zvuk pun i tup, odnosno ako odjekuje, imate dobar primjerak u rukama. Ako zvuk djeluje tiho i šuplje, radije potražite neku drugu.

lubenica

Traži se tamnozelena sa žutom mrljom

Slatka lubenica više je okruglog nego duguljastog oblika i tamnozelene boje. Što se tiče prugica, bolje da ih ima manje. Žute mrlje na kori dobar su znak. Na tom dijelu je lubenica ležala dok je sazrijevala. Ako je mrlja više bijela, ukazuje na to da je lubenica prerano ubrana i vjerojatno nije suviše slatka. Još jedan element koji treba pogledati na lubenici je peteljka. Poželjno je da ima suhu peteljku, dok je zelena još jedan znak koji odaje da je prerano ubrana.

Ljetna poslastica br. 1

Gotovo 90 % lubenice čini voda. Sadrži vitamine A i C, a od minerala se ističu kalij i magnezij. Izvrsna je samostalno, ali može se kombinirati s feta sirom, špinatom i svježim krastavcima. U egzotičnim grill recepturama nabada se na štapiće naizmjenično s komadima mesa i čini zanimljive ražnjiće za grill. Može se dodati na tost i namaz od sira za one željne malo drukčijeg doručka.


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

narezana lubenica u zdjelici