Samo polako – zašto odabrati sporo jedenje

Većina zdravstvenih tegoba posljedica su prekomjerne težine i u vezi su s neuravnoteženom prehranom i načinom kako hranu konzumiramo. Ako naučite kontrolirati konzumaciju hrane, izbjeći ćete mnoge probleme. Sporo jedenje i razmišljanje o svakom zalogaju spriječit će žgaravicu, bol u želucu i usporen metabolizam. Mnoge se zdravstvene tegobe mogu izbjeći ako usporite tempo konzumacije svakodnevnih obroka.

Steknite novu naviku

Navika sporog jedenja naučit će vaše tijelo konzumirati hranu u manjim količinama, a osjećaj sitosti lakše ćete i brže postići, i to bez uobičajene nelagode i popratnih pojava. S vremenom će vaš organizam sam naučiti i moći odrediti koliko vam je hrane dovoljno za dnevne obroke. Temeljito i sporo žvakanje hrane, naime, uvelike olakšava rad želuca. Takav način jedenja pridonosi poboljšanju cjelokupne probave, ali i rada drugih sustava u organizmu.

Brojne prednosti

Sporo jedenje daje nam mogućnost da osvijestimo svaki zalogaj, uživamo u punom okusu hrane, barem nakratko se udaljimo od svakodnevnih briga i odvojimo od sveprisutnih mobitela, kompjutora i televizora. Posvećenost obroku i jedenje u miru i tišini smiruju živce i pozitivno utječu na opće raspoloženje. Sporo jedenje korisno je i ako želite smršavjeti. Za početak promijenite količinu obroka i brzinu jedenja hrane. Stručnjaci preporučuju manje obroke i sporo jedenje. Kad se hranimo na takav način, višak kalorija ne stigne se deponirati kao masno tkivo jer sve korisne nutrijente iz hrane organizam stigne apsorbirati.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.