crostini s namazom

Tim crostini ili bruschetta?

Hrskavi zalogaji iz talijanske kuhinje brzo su zavladali ostatkom svijeta jer su vrlo jednostavni za pripremu, a dobro dođu u raznim prigodama druženja i okupljanja. Od sastojaka mogu uključivati gotovo sve jer je kruh kao baza iznimno zahvalna namirnica relativno neutralnog okusa. Ricotta sir, cherry rajčice, panceta, bosiljak, dimljeni losos, gorgonzola, tunjevina, inćuni, mozzarella, češnjak... Lista namirnica koja se koristi za obogaćivanje ravnomjerno narezanih kriški gotovo da nema kraja. 

crostini s namazom od cesnjaka i luk

Dvije glavne razlike i bezbroj inačica

Glavna razlika između bruschette i crostina je vrsta kruha. Naime, bruschette se rade od domaćeg rustikalnog kruha ili kruha od kiselog tijesta, dok crostini ipak teže nešto finijim teksturama bijeloga kruha, idealno baguettea. Druga razlika vezana je za njihovu veličinu. Za crostine se baguette reže na male kriške koje se maksimalno mogu podijeliti u dva zalogaja, dok je bruschetta u pravilu veća.

Mini delicije za svaku priliku

Prednosti crostina i bruschette su nezahtjevna priprema i prilagodljiva receptura koja može ugoditi baš svim preferencijama i nepcima. Ipak, sastojci koji se ne bi smjeli preskočiti su maslinovo ulje, češnjak i sol. Da biste uživali u zalogajima, nužno je dobro nauljiti kriške maslinovim uljem, natrljati površinu češnjakom i malo zasoliti. Također, među omiljenim sastojcima je mediteransko začinsko bilje poput ružmarina, bosiljka, origana. Naravno, crostini i bruschetta ne moraju biti samo slani već se mogu pripremiti i u slatkoj verziji. U tom je slučaju preporučljivo kombinirati neki od sireva i voće, kao recimo svježi sir i jagode, ricottu i smokve, kruške…


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kruske s medom