Proteinski dvoboj: puretina vs. piletina

pecena piletina s krumpirima i mrkvom
Copyright (c) 2020 AnnaStills/Shutterstock. No use without permission.

I puretina i piletina vrijedne su namirnice. Kao predstavnice nemasne vrste mesa, vrlo često se preporučuju u svakodnevnoj konzumaciji i ključan su dio jelovnika kad se želi smršavjeti ili jednostavno teži uravnoteženoj prehrani. To ne znači da su druge vrste mesa zabranjene, jer je tajna uravnotežene prehrane u raznovrsnosti, ali definitivno se preporučuju jesti češće nego crveno meso. To je zato što su kvalitetni izvori proteina, ali pitanja na koja nudimo odgovore u nastavku jesu imaju li pileće i pureće meso uopće razlike i koje točno.

Puretina pod povećalom

Puretina je izvor visokokvalitetnih proteina, a znamo da su proteini važni za rast i razvoj mišića. Osim toga, izvrstan je izvor energije te sadrži različite vitamine. Pečena purica je delicija za cijelu obitelj i obrok stvoren za posebna okupljanja, a u svakodnevnoj prehrani puretina se može dodavati u hladne salate, obogatit će domaće juhe, kosti su idealne za temeljac, a može se pripremiti i u obliku složenca ili jednostavno dodati u sendvič. Također, ljubitelji bolonjeza mogu uživati u verziji popularnog umaka s mljevenim mesom od puretine.

 

pileca prsa sa zacinima
Copyright (c) 2015 Oksana Shufrych/Shutterstock. No use without permission.
peceni batci s umakom
Copyright (c) 2020 Valentina_G/Shutterstock. No use without permission.

Sličnosti i razlike

Piletina je najpopularnija vrsta mesa. Jednostavno i brzo se priprema na različite načine i vrlo je ukusna. Pri usporedbi piletine i puretine važno je uzeti u obzir određene dijelove peradi s obzirom na to da se bijelo i tamnije meso razlikuju po svom nutritivnom sastavu. Zahvaljujući siromašnom udjelu masti, prsa su jedan su od najpopularnijih dijelova peradi. Uspoređujući pileća i pureća prsa treba naglasiti da razlike gotovo i nema kad je u pitanju njihova opskrbljenost proteinima. Piletina ima neznatno više proteina, ali razlika je toliko zanemariva da su i jedan i drugi izbor odlični. Što se tiče krila, situacija je vrlo slična kao i s bijelim mesom. Naime, i pileća i pureća krila sadrže podjednak udio proteina.

Uravnoteženost je najbolji pristup

Tamniji dijelovi kao što su batak i zabatak imaju veću koncentraciju proteina mioglobina i zato se po boji razlikuju od bijelog mesa. U ovoj usporedbi, puretina ima neznatno više proteina u tamnim dijelovima mesa od pilećih bataka i zabataka. Općenito, treba imati na umu da tamnije meso kod peradi ima više masnoća od bijeloga mesa. Pileći bataci i zabataci imaju više masnoća i kalorija od purećih, a najveći udio masnoće i kalorija kod obje vrste mesa krije se u koži. Ovisno koji vam je cilj u prehrani znat ćete što odabrati, ali još je jednom važno naglasiti da niti jednu namirnicu ne treba izbjegavati jer se optimalna prehrana temelji na raznovrsnosti i ravnoteži. I jedno i drugo meso je kvalitetno i zapravo nemaju velikih razlika u proteinskom sadržaju. Osim toga, uz proteine, piletina i puretina su hvalevrijedni izvori vitamina i minerala. Meso kombinirajte s povrćem i osigurajte svom organizmu nutritivne i ukusne obroke.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.