zdravi rucak za pegan dijetu

Principi pegan prehrane

Uz veliku volju da se izgubi koji kilogram potrebno je imati i dobre smjernice za odabir namirnica i kreiranje hranjivih obroka koji vas neće ostaviti gladnima, a koji će s druge strane donositi povoljne rezultate za liniju i opće bolje stanje cijelog organizma. Pegan prehrana kombinira vegansku i paleo prehranu i naglasak stavlja na konzumaciju voća i povrća. Po mogućnosti birajte što tamnije povrće poput brokule, krastavaca, špinata i drugo zeleno lisnato povrće koje je poželjno na svakodnevnoj bazi. Benefiti pojačanog unosa povrća i voća podrazumijevaju i veći unos vitamina, minerala i antioksidansa, tako da je usmjeravanje prehrambenih životnih navika na svježe, prirodne i što manje procesuirane namirnice višestruko korisno, a uz malo mašte može biti i ukusno.

zdravi drocak na tanjuru

Magična četvorka

Osim povrća i voća, fokus bi trebao biti na orašastim plodovima i sjemenkama. Oni bi prema pegan smjernicama trebali činiti čak 75 % prehrane. Dobrodošle su sve namirnice niskog glikemijskog indeksa, dok je važno ograničiti unos žitarica, uključujući zob i pšenicu. Preporučuje se izbjegavanje brašna, šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Leća je namirnica s kojom ne bi trebalo pretjerivati, recimo šalica na dan je optimalna količina, a to vrijedi i za kvinoju i smeđu rižu. Guštajte što češće u šparogama, avokadu, slanutku, rajčicama, mrkvi, cvjetači, batatu, kelju i sličnom povrću.

Meso kao prilog

Iako je nužno ograničiti unos namirnica životinjskog porijekla, meso je dozvoljeno, ali u manjim količinama. U idealnim omjerima, tanjur bi trebao sadržavati 3/4 povrća i 1/4 mesa. Piletina, puretina, riba, jaja… Sve su to namirnice u kojima ćete i dalje moći uživati, samo umjerenije. S druge strane, mliječne proizvode bi trebalo u potpunosti izbjegavati, kao i rafinirane i procesuirane proizvode te gluten. Od ulja se preporučuje korištenje maslinova i kokosova ulja, a osim suncokretova ulja, iz prehrane bi trebalo izbaciti i konzumaciju šećera.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

 

zdjelica s povrcem i slanutkom