Post – top prednosti za ljudski organizam

Post sve više doživljava pravi boom u svijetu. Odličan je to način detoksikacije kojim ćete izbaciti toksine iz tijela i pružiti svom organizmu potrebnu vitalnost i svježinu. Postiti možete na nekoliko načina, ali svakako budite oprezni. Odlučite li se za ekstremnije oblike posta, svakako se prije toga konzultirajte s liječnikom. Najčešći oblici posta su suhi, tekući i djelomični. Suhi podrazumijeva potpuno izbacivanje hrane i tekućine. S obzirom na to da je ovaj način posta najekstremniji, nemojte ga predugo prakticirati. Dosta će biti 24 sata. Taj period dovoljan je za čišćenje organizma.

Post vodom i sokovima

Tekući post uključuje postove vodom i sokovima. Post vodom također je ekstremniji oblik posta jer se u organizam unosi samo voda. Poželjno je dnevno popiti najmanje dvije litre vode, a najbolja bi bila izvorska. S obzirom na to da on može biti potencijalno opasan, prije prakticiranja se posavjetujte s liječnikom i također ga provodite kratko. Post sokovima malo je blaži oblik posta u odnosu na onaj vodom. Ovaj način posta dopušta svježe pripremljene sokove od voća i povrća, vodu i čajeve. Baza sokovima neka vam bude zeleno lisnato povrće jer je bogato vrijednim nutrijentima koji će nahraniti vaš organizam. Ovaj post također ne bi trebalo predugo provoditi, dovoljno će biti do tri dana. Na ovaj ćete način unijeti hranjive tvari, a istovremeno ćete očistiti organizam.

Djelomični postovi

U djelomični post ulaze post voćnim i povrtnim kašama, sirova prehrana i eliminacijske dijete. Ovakvi postovi dopuštaju unos određenih namirnica i vlakana, no namirnice se ne obrađuju termički. Sirova prehrana također je sve veći hit u svijetu prehrane, a konzumiranjem takvih namirnica ne gube se vrijedni nutrijenti. Djelomični postovi puno su podnošljiviji jer se rade postupno i nisu toliko ekstremni s obzirom na to da ipak unosite tvari koje vas zasićuju. Eliminacijske dijete baziraju se na izbacivanju namirnica koje nam potencijalno mogu štetiti i biti teže probavljive, poput prerađenih namirnica, šećera, ugljikohidrata, mliječnih proizvoda.

Razne prednosti

Prednosti posta su brojne. Osim što izbacujete toksine iz tijela, također poboljšavate cirkulaciju krvi jer se ona više ne usmjerava toliko na želudac i probavu hrane. Post također doprinosi i sveukupnom boljem stanju organizma pa smo puni energije, osjećamo se lakše i vitalnije. Na ovaj ćete način i oporaviti jetru koja je često opterećena izbacivanjem toksina, kontrolirat ćete težinu, smanjiti razinu kolesterola, pročistiti kožu i još mnogo toga.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.