Copyright (c) 2008 StockphotoVideo/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2008 StockphotoVideo/Shutterstock. No use without permission.

Otkrijte tajne kuhanja s kozjim mlijekom

Iako kravlje ima prevlast, sve više raste popularnost kozjeg mlijeka. Što zbog okusa, što zbog niza dobrobiti koje donosi, kozje je mlijeko sve češće u našim šalicama. Osim mlijeka, odavno su nas osvojili i kozji sirevi. Posebno aromatični i upečatljivog okusa, dolaze u čitavom spektru izdanja, od mekog, svježeg pa sve do tvrdog i odlično se uklapaju u bilo koji jelovnik. Iako neke odbija predrasuda da kozje mlijeko ima nešto jači okus, pravilno dobiveno jednako je ukusno kao i kravlje i razliku nećete niti primijetiti. Osim možda u pozitivnom smislu. A sve delicije ovog izdanja potražite među bogatom ponudom proizvoda od kozjeg mlijeka u SPAR trgovinama.

Copyright (c) 2011 Peter Zvonar/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2011 Peter Zvonar/Shutterstock. No use without permission.

Savjeti za korištenje

Kozje mlijeko lako će zamijeniti kravlje u bilo kojem jelu. Slične su teksture pa razliku nećete ni primijetiti. Koristite li svježe kozje mlijeko, potrebno ga je što prije rashladiti kako bi zadržalo neutralni okus. Inače, razlike nema. Jedina stvar na koju biste trebali obratiti pozornost jest udio masnoće. Kozje mlijeko nešto je masnije u odnosu na kravlje pa u jelima u kojima ga koristite smanjite udio drugih masnoća.

Kozje mlijeko na slatko

Deserti s kozjim mlijekom posebno su ukusni. Osim u biskvitima, ujutro s pahuljicama ili u smoothiejima, postoji niz fantastičnih delicija s ovim napitkom. Ljubitelje karamelastih okusa oduševit će meksička slastica cajeta, umak koji se priprema od kozjeg mlijeka koje se zakuha sa štapićem cimeta i vanilijom, a zatim mu se doda mješavina vode i sode bikarbone. Sve to kuha se oko 2,5 sata, a rezultat je gusta mješavina koja će vas oduševiti. Karamele od kozjeg mlijeka također su genijalan slatkiš, vrijedi isprobati i sladoled za koji će biti bolji meki ili kremasti kozji sir (zbog gustoće) ili puding. Zbog većeg udjela masnoće, osobito fini će biti kremasti kolači od kozjeg mlijeka.

Copyright (c) 2019 Guajillo studio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Guajillo studio/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2012 OlegD/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2012 OlegD/Shutterstock. No use without permission.

....i slano

Uz sireve, veliku popularnost dobivaju i jogurti od kozjeg mlijeka, koji su nešto rjeđi. Kozje mlijeko bit će odličan dodatak juhama kojima će dati kremoznost, a dodate li ga kukuruznom kruhu dobit ćete pravu poslasticu. Pravilo je jednostavno, u što biste dodali kravlje mlijeko, zamijenite ga kozjim.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.