Odgovarajuća prehrana za sjedilački posao i stil života

zena drzi zdjelu s jogurtom, granolom i kivijem
Copyright (c) 2019 insta_photos/Shutterstock. No use without permission.

Ako vaš tip posla podrazumijeva višesatno sjedenje za stolom, potreban vam je strateški pristup prehrani kako ne biste nakupili višak kilograma. Mudro rasporedite manje obroke i osigurajte niskokalorične hranjive zalogaje tijekom radnoga dana te nemojte čekati da vas pritisne velika glad. Prejedanje na poslu treba izbjegavati jer nakon toga obično slijedi pad koncentracije, često se javlja potreba za spavanjem jer je organizam usredotočen na probavu i nažalost s vremenom hlače počinju biti sve uže i uže. Isključivo sjedilački stil života nije poželjan, zato prehrana treba biti što zdravija. Za početak, uložite malo truda, kuhajte i pripremajte domaći ručak koji ćete nositi na posao što češće, a obroke bazirajte na namirnicama koji neće loše utjecati na vaš konfekcijski broj.

 

Fokusirajte se na voće i orašaste plodove

Pri ruci osigurajte kvalitetne male zalogaje, prije svega orašaste plodove poput badema, svježe sezonsko voće, sušeno voće, jogurt, eventualno integralne rižine krekere… Ovakvim međuobrocima možete unijeti važne vitamine i minerale, održati kvalitetnu koncentraciju i usput ne povećati tjelesnu težinu. Osim toga, voće je ukusno, niskokalorično i hranjivo. Voćne salate, smoothieji ili narezana jabuka ili kruška s kriškom sira točno je ono što trebate u iznenadnim trenucima pada energije. Ipak, zadržite zdravu mjeru i s grickanjem ovih namirnica jer se brzi mali zalogaji brzo mogu nakupiti.

pileca prsa spremna za gril
Copyright (c) 2018 Rimma Bondarenko/Shutterstock. No use without permission.
kruh, tjestenina i zitarice
Copyright (c) 2015 Billion Photos/Shutterstock. No use without permission.

Pripremajte ručak od savršenih proteina

Čak i ako se ne bavite tjelesnom aktivnošću, vaši mišići trebaju izvore proteina. Piletina, puretina, morski plodovi, junetina, riba… Sve su to namirnice od kojih možete pripremiti ukusan ručak i koje će vas dugo ostaviti sitima jer u pravilu proteinima treba više vremena za probavljanje od ugljikohidrata. Osim toga, vrlo je važno da unaprijed planirate vlastiti jelovnik za cijeli tjedan i na taj način kontrolirate vrstu namirnica koju konzumirate i kreirate si uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Kuhano povrće idealan je prilog, kao i raznovrsne salate. Uštedite novac, čuvajte liniju i zdravlje.

 

Oprezno s ugljikohidratima

Tako ukusni, ali nažalost pogubni za liniju. Na zabranjenoj listi su tjestenina, kolači, keksi, čips, bijela riža, pekarski proizvodi... Ono što je bezopasno su svježi sir, cjelovite žitarice, zobena kaša, integralna riža, ječam. Nije lako zadržati disciplinu, ali važno je da donesete dobru odluku za vaš organizam i pridržavate se zdravih prehrambenih navika.

case s limunom i dumbirom
Copyright (c) 2019 Inna Dodor/Shutterstock. No use without permission.

Dodatni trikovi i savjeti

Poželjno je da kontrolirate unos kalorija kroz dan. U prosjeku, žene bi trebale unositi između 1000 i 1200 kalorija, a muškarci između 1200 i 1500 kalorija na dan. Pokušajte smanjiti unos soli, koristite maslinovo ulje kao začin kad god ste u prilici i cimet koji je više nego dobrodošao sastojak. Pijte što više vode i slobodno ju obogatite okusom limuna ili đumbira. Kavu zamijenite zelenim čajem, šećer medom, mliječnu čokoladu i sve slatkiše tamnom čokoladom. Nemojte jesti brzo, jedite svjesno i stanite kad ste siti. Također, nemojte zanemariti povezanost stresa i gladi. Emocionalno jedenje je česta pojava i ne čudi ako ponekad zastranite sa slatkišem, ali nemojte stvoriti lošu naviku i uvijek posezati za utjehom u obliku visokokaloričnih nezdravih snackova.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.