Navike zdravih klinaca

Da bi rasli sretni i zdravi, klinci bi od malih nogu trebali usvojiti određene navike. A tko će im biti bolji uzor i pomoć u tome nego njihovi roditelji. Znamo da klinci najbolje uče oponašanjem pa im vi budite uzor u učenju i usvajanju navika. Vrlo brzo će ih usvojiti, a vi ćete biti ponosni roditelji odgovornog djeteta.

Higijena prva

Ne moramo naglašavati koliko je važno prati ruke iza svakog obavljanja nužde, prije jela ili dolaska izvana. No klinci nisu svjesni bakterija i infekcija koje na taj način mogu pokupiti pa im svakako objasnite važnost navike redovitog pranja ruku sapunom i vodom. Zdravi i snažni zubi u starijoj dobi rezultat su pravilne njege u mlađoj. Naučite djecu da barem dvaput dnevno, ujutro i navečer, dobro iščetkaju zube. Kupite im zanimljive četkice za zube i priključite im se u pranju, možete čak i napraviti malo natjecanje u četkanju.  

Obiteljski obroci

Vi možda preskačete svakodnevni doručak zbog silnih obveza, no ne dopustite to svojim klincima. Objasnite im da doručkom dobivaju važne sastojke koji su im potrebni za cjelodnevno trčanje, igranje i druženje s prijateljima. Počnite i vi ujutro s njima jesti i vidjet ćete da će ovo uskoro postati pravi mali obiteljski ritual. Kad smo već kod jela, zajedničko objedovanje itekako je važno za klince. Na taj će se način osjetiti punopravnim članom obitelji, usvojit će zdrav odnos prema hrani i cijeniti sve namirnice, ali i pojest će sve s tanjura. Ustaljeni dnevni obroci postat će im rutina pa će manje grickati između obroka.

Uvedite aktivnosti

Sjedilački način života postaje sve učestaliji što vodi do brojnih zdravstvenih poteškoća. Navike gledanja televizije i igranja videoigara svedite na najmanju moguću mjeru. Radije se uputite u prirodu i istražujte, zajedno vježbajte ili pak izmišljajte priče i igrokaze. Također, potičite čitanje. Čitanjem omiljenih knjiga djeci usvajate ljubav prema lijepoj riječi, razvijate maštu i vokabular, potičete koncentraciju i brojne druge koristi koje će klincima itekako dobro doći kad porastu.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.