sushi i stapici za jelo

Napravite sami sushi

Ljubitelji kuhinjskih avantura vjerojatno su odavno svladali tehnike izrade sushija. Ako ste tek početnik, imamo tekst savršen za vas. Od sastojaka koji će vam trebati za izradu do savjeta za najbolje rezultate. Sama izrada nije nimalo komplicirana, a uz malo vježbe, brzo ćete se izvještiti.

pribor za pripremu sushija

Must-have sastojci

Za izradu sushija kod kuće potrebno vam je tek nekoliko sastojaka. Riža, riba, povrće, nori alga i podložak. Iako će vam podložak od bambusa biti najpovoljnije rješenje, umjesto njega možete koristiti onaj plastificirani. Bitno je da ima sitne letvice kako bi se lakše motao. Zbog plastičnog sloja, površina alge neće se lijepiti pa ćete ju lakše smotati.

Pripremite nadjev

Prije slaganja sushija, pripremite sastojke za nadjev. Skuhajte rižu, a povrće i ribu narežite na tanke štapiće. Sa strane pripremite zdjelicu s vodom za močenje prstiju kod motanja sushija.

 

pribor za pripremu sushija i bijela riza
priprema sushija sa lososom

Izrada

Tek nekoliko koraka dovoljno je za izradu sushija. Na podmetač stavite algu, rasporedite rižu koja bi trebala biti ljepljiva, ali izbjegavajte mali dio oko rubova kako ne bi ispadala. Na rižu uz jedan rub rasporedite povrće i ribu. Rub alge na kojem je povrće i riba lagano zarolajte, a zatim namočite prste i nakvasite algu. Zamotajte do kraja u rolu, što čvršće, a zatim ju rolajte unutar podmetača, lagano stišćući kako bi bila što kompaktnija. Na kraju izrežite i to je to.

Savjeti

  • Za izradu sushija koristite škrobastiju rižu jer će ona biti ljepljivija i kompaktnija.
  • Koristite li ribu, najbolje tunu ili losos, birajte najsvježiju moguću kako biste izbjegli kvarenje.
  • Rižu kuhajte u omjeru 1 : 1,5, odnosno šalicu riže kuhajte u šalici i pol vode, poželjno sa što manje miješanja jer će previše zraka ući u nju, a to želimo izbjeći.
  • Kod raspoređivanja riže, namočite ruke, a zatim pljesnite. Tako ćete dobiti optimalnu vlažnost dlanova.
  • Za rezanje sushija koristite što oštriji nož kako biste dobili uredne i čiste rezove. Najbolji će biti chef's knife.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

 

osoba priprema sushi sa rizom