jelo od zutih mahuna u zdjelici

Žute mahune za čušpajz bez premca

Žute mahune ultimativna su ljetna namirnica, baza raznih nutritivnih recepata na žlicu, ali i osvježavajućih priloga u obliku salata. Tople ili hladne, prirodni su izvor brojnih vitamina i minerala. Ističu se sadržajem vitamina K, kao i vitamina A, C, B1 i B2. Dobar su izvor bjelančevina, a odlikuje ih i niska kaloričnost. Od minerala sadrže kalcij, magnezij i fosfor.

mahune raznih vrsta

Boja kao pokazatelj zrelosti namirnice

Osnovna je razlika između žutih i zelenih primjeraka što su zelene mlađe. Žute su zrelije i imaju više ugljikohidrata, a korisno je znati da nemaju masnoća. Mogu biti svijetložute do pjegavo smeđe ili ljubičaste nijanse. Druga glavna razlika između žutih i zelenih mahuna vezana je uz oblik namirnice. Dok su zelene uglavnom uske i okrugle, žute sorte mogu biti široke i plosnate.

Kako tretirati svježe i zamrznuti ih za zimu

Sezona mahuna u pravilu obuhvaća razdoblje od lipnja do rujna, ali u smrznutom obliku dostupne su tijekom cijele godine. Važno je istaknuti da u smrznutom obliku ne gube na nutritivnim značajkama, a lako ih se može pripremiti za zimu. Prije zamrzavanja važno ih je blanširati. Postupak podrazumijeva kratko prokuhavanje u kipućoj slanoj vodi nakon čega ih treba ohladiti u hladnoj vodi kako bi se spriječilo daljnje kuhanje. Ohlađene je najbolje staviti u vrećicu pa u duboko zamrzavanje. Pravilan postupak blanširanja omogućava čuvanje strukture, arome i hranjivih sastojaka, a u zamrzivaču mogu biti do 2 godine. Što se tiče svježih mahuna, najbolje je držati ih u hladnjaku i uključiti u jelovnik unutar tjedan dana od kupnje.

zute mahune
zute mahune na tanjuru

Okusi i kombinacije koje osvajaju

Osim klasičnog recepta za varivo, koje se za maksimalni užitak konzumira uz dodatak vrhnja, najpopularniji su oni na salatu. Žute mahune slobodno kombinirajte sa slanutkom, tikvicom i cherry rajčicama ili recimo češnjakom i koprom. Osvježavajući obrok dobit ćete pripremite li ih na pari uz dodatak mente, a ne možemo ne podsjetiti na prilog iz djetinjstva poznat kao abšmalcane mahune. Za tu verziju jela trebat ćete ih najprije skuhati s komadićima krumpira dok ne omekšaju, pa u tavici staviti pržiti malo luka. Kad požuti i omekša, luk dodajte mahunama i krumpiru. Na ulju ili maslacu prepržite krušne mrvice te sve zajedno poslužite uz meso ili malo vrhnja.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.