Copyright (c) 2020 Olga Vila/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Olga Vila/Shutterstock. No use without permission.

Najbolji aperitivi i kako ih spojiti s hranom

Prije svake dobre večere uvijek fino sjedne aperitiv. Njihova je uloga pripremiti vas za obrok i potaknuti druženje. Zbog toga često sadrže manju količinu alkohola kako ipak ne biste pretjerali. U njima su uživali i stari Rimljani koji su u vino dodavali razne mirodije, a ta se tradicija nastavila i u srednjem vijeku. Sam naziv aperitiv dolazi od latinske riječi za otvoriti. Danas ipak biramo nešto profinjenije aperitive, a u nastavku donosimo sve što vas je zanimalo o ovim pićima.

Copyright (c) 2020 Sasha_P/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Sasha_P/Shutterstock. No use without permission.

Vrste i odlike aperitiva

Općenito govoreći, većina aperitiva pripada skupini likera, šampanjaca i sherryja. Među najpoznatijim aperitivima su francuski i talijanski, ali i Grci nimalo ne zaostaju svojim pićima. Kad govorimo o vrstama, najpopularniji aperitivi su vermut,
ouzo, amaro, pastis
(francusko piće slično ouzu), lillet (aperitiv na bazi vina s narančom), sherry. Ipak, možda i dalje prednost ima šampanjac. Aperitive karakterizira suhoća. Suhoća pića mjera je količine šećeru u njima, a kako je cilj aperitiva otvoriti apetit, oni su najčešće nešto gorči. Već smo spomenuli da aperitivi imaju manji udio alkohola, a on je najčešće do 25 %. Razlog tomu je što veća količina alkohola zatvara apetit pa se likeri s većim udjelom alkohola najčešće miješaju u koktele.

Kada i kako poslužiti aperitiv

Većina profesionalnih barmena slaže se da bi se aperitiv trebao poslužiti kad gosti dođu ili pola sata do sat prije večere. Tako gostima ili članovima obitelji i sebi dajete dovoljno vremena za druženje i uživanje u opuštenom razgovoru. Važno je voditi računa i o temperaturi pića koje poslužujete. Bijelo vino i šampanjci poslužuju se hladni, dok su crvena vina i likeri bolji na sobnoj temperaturi. S obzirom na to da je riječ o piću čija je uloga pripremiti vas za jelo, poslužuju se u malim čašama, a uz njih je poželjno ponuditi i zalogajčiće poput kanapea, maslina i krekera ili nešto slično.

Copyright (c) 2019 Elena.Katkova/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Elena.Katkova/Shutterstock. No use without permission.

Uspješno spojite s hranom

Kao i s vinom, i pojedini aperitivi najbolje pašu uz točno određena jela. Glavna nit
vodilja neka vam bude da aperitiv ne smije zasjeniti okus jela. Birate li šampanjac,
spojite ga s ribom, jela s peradi i morskim plodovima koja ne sadrže teške umake. Ouzo će najbolje pasati uz jela mediteranske i grčke kuhinje, dok će aperitivi na bazi bijelog vina biti odličan izbor za jela od peradi, ribe, mediteranska i azijska jela. Sherry možete spojiti s većinom jela, bez obzira na meso i težinu, a aperitivi na bazi crvenog vina pašu uz jela s težim umacima i jela od crvenog mesa, poput govedine.

Kokteli kao aperitiv

Uz samostalna pića, i kokteli mogu biti odličan početak obroka. Aperol
spritz
klasik je među koktelima, kao i martini. Negroni je kombinacija džina, vermuta i Camparija, u jesen će fino teći jesenski tonik s dodatkom jabuke, cimeta i kruške. Ne smijemo zaboraviti ni Manhattan, dok će ljubitelje bobičastih
okusa osvojiti Kir Royal – rashlađeno bijelo vino pomiješano s likerom od malina.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.