Najbolje vrijeme za obroke

svjezi sir s borovnicama i malinama
Copyright (c) 2015 Katerina Maksymenko/Shutterstock. No use without permission.

Tajna uspjeha održavanja optimalne težine nije samo sadržaj obroka već i vrijeme konzumiranja hrane. Redoviti obroci pomažu u održavanju optimalne težine i zdravog metabolizma, dok preskakanje doručka ili ručka obično rezultira većom gladi i željom koja se javi kasnije u danu te najčešće dovodi do prekomjernog unosa kalorija. Činjenica je da preko dana trošimo više energije i trebamo više energije kroz obroke, a uvečer se mehanizmi usporavaju. Naš organizam probavlja hranu drugačije u različito doba dana i to svakodnevno treba imati na umu, a od velike pomoći može biti i naš vodič za idealan raspored glavnih obroka u danu.

Doručak

Konzistentan plan i raspored jela doprinosi gubitku težine, povećava razinu energije i ubrzava rad metabolizma. Prvi obrok u danu nije zdravo niti mudro odgađati. Osobito je važno izbjegavati preskakanje doručka jer to može dovesti do unosa prekomjerne količine kalorija tijekom ručka ili večere, odnosno prejedanja, ali i drugih nuspojava kao što su nepoželjan osjećaj umora tijekom dana i značajan pad raspoloženja. Optimalno vrijeme za  doručak je oko 30 minuta nakon buđenja i po mogućnosti birajte namirnice bogate proteinima.

pecena prsa sa slaninom i sirom
Copyright (c) 2020 Elena Shashkina/Shutterstock. No use without permission.
grilani losos s rajcicom
Copyright (c) 2021 Sea Wave/Shutterstock. No use without permission.

Ručak

Općenito, unos kalorija preporučuje se u ranijim satima tijekom dana. To vrijedi i za ručak, pa je preporuka ručati između 12,30 i 13 sati. Premda svakodnevne obveze u danu i priroda posla često ne dopuštaju  slobodno vrijeme u to doba dana, prilagodite se vremenu koliko možete i potrudite se da ne konzumirate ručak prekasno, a to je oko 16 sati. Iako na zdravlje utječu i individualne genetske karakteristike, ranije ručanje ima pozitivan utjecaj na održavanje idealne tjelesne težine i zdrav metabolizam.

Večera

Rano poslijepodne savršeno je doba dana za večeru. Planirajte ju između 18 i 18,30 sati ili najkasnije u 19. Poznato je da unos kalorija kasno navečer doprinosi debljanju jer navečer cijeli organizam radi usporeno i samim time sporije probavlja hranu. Sklonost grickanja pred televizijom najviše je izražena između 18 i 22 sata, što ima negativne posljedice na težinu. Izbjegavajte konzumaciju visokokaloričnih jela i snackova netom prije spavanja jer između ostalog ostavljaju posljedice i na spavanje. Za kvalitetan san pokušajte kontrolirati svoje nezdrave porive i pridržavati se zdravijeg stila života i prehrambenih navika. Zadnji obrok u danu neka vam po mogućnosti bude tri do četiri sata prije spavanja i birajte manje masne, slane ili slatke zalogaje.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.