Nadjevi za originalne kućne varijante pizze

Tijesto i dobar umak od rajčice baza su za jelo koje nikada dosad nije razočaralo. Pizza se nedvojbeno ubraja među najpopularnija jela, a vrsta je zapravo onoliko koliko je i hrabrih, egzotičnih ideja. Šunka i sir su klasika od koje je sve krenulo, ali danas gotovo da nema sastojka koji se ne može uklopiti u priču fino razvaljanog zapečenog tijesta. Od skromnih početaka u Italiji recepti su se značajno transformirali diljem svijeta. Ponekad se eksperimentiranje u kuhinji isplati na najbolji mogući način. Pravom rapsodijom okusa i mirodija.

Pizza s ananasom, rajcicom i bosiljkom
Copyright (c) 2017 DronG/Shutterstock. No use without permission.

Dobar miks okusa

Egzotičan ananas uspješno se uklopio u recepte za pizzu i oduševio sve one koji u jelima vole osjetiti sukob ili, bolje rečeno, sklad između slatkih i slanih okusa. Ananas je onaj šećer na kraju koji se dodaje nakon umaka od rajčice, šunke i sira, a možete pripremiti pizzu s nadjevom koji se temelji na piletini i ananasu. Dozu egzotike i isprepletenih okusa dobit ćete ako se odlučite za recept koji uključuje slatke, slane i gorke sastojke. Za to ćete trebati krušku, pršut i rukolu. U bezmesnoj verziji upotrijebite samo kruške i omiljene vrste sira.

 

Fina verzija intenzivne arome

Tartufi su sastojak koji svakom jelu daju profinjenu kvalitetu okusa i aromu, i koji s malom količinom zapravo preuzmu jelo u potpunosti. Za ovaj recept umjesto umaka od rajčice preporučuje se umak od vrhnja i sira. Tartufi se obično dodaju kad je pizza već pečena i samo lagano naribaju, a mogu se kombinirati i s drugim namirnicama kao što su šampinjoni, šunka ili meso.

Pizza s cetiri vrste sira
Copyright (c) 2020 ismishko/Shutterstock. No use without permission.
Pizza s plodovima mora
Copyright (c) 2015 vsl/Shutterstock. No use without permission.

Nadjevi s morskim štihom

Plodovi mora kao što su dagnje, kozice i škampi odlično se slažu s naribanim sirom, češnjakom, maslinovim uljem, pasiranom rajčicom, origanom… S druge strane, i tuna može biti glavna zvijezda na pizzi koju je potrebno eventualno upotpuniti sastojcima kao što su umak od rajčice, mladi luk i masline. Kako vam zvuči kombinacija kozica, pršuta i rukole? Obavezno kušajte!

 

Nova veza s grillom i bolonjezom

Gotovo da nema loših spojeva kad je u pitanju pizza. Tako je i nadjev poznat kao bolonjez uspio dospjeti u kombinaciju s tijestom od pizze umjesto sa špagetima i otkrio sasvim novu dimenziju ovog jela. Grillana piletina također se može staviti kao dodatak, a o povrću da i ne govorimo: kukuruz, šparoge, cvjetača, paprika… Sve može, sve paše!

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

Pizza s mozzarellom, bolonjez umakom, mljevenim mesom  i lukom