domaci mlinci prije kuhanja
Copyright (c) 2021 MarinaP/Shutterstock. No use without permission.

Mlinci – tradicija na blagdanskom stolu

Nema blagdana bez mlinaca, tako bismo mogli sumirati svako obiteljsko okupljanje oko stola. Ovo autohtono hrvatsko i slovensko jelo vrlo se jednostavno priprema. Najukusniji su, naravno, domaći mlinci, koji su u mnogim domovima postali dio obiteljske gastronomske tradicije. 

kuhani domaci mlinci s umakom
Copyright (c) 2022 MarinaP/Shutterstock. No use without permission.

Samo nekoliko sastojaka

Sa samo brašnom, vodom i soli umijesi se tijesto za mlince, a netko dodaje i jaje. Tradicija nalaže da se mlinci peku na vrućoj ploči od peći, ali u modernim kuhinjama za to može poslužiti i strujna ploča ako ga štednjak ima. Jasno, još jedna vrlo važna odrednica mlinaca jest specifična hrskavost koju prije svega daje zagorjelost. Mlinci jednostavno moraju imati nekoliko zagorjelih točkica na sebi, ali i rupica nastalih kad puknu mjehurići u tijestu napuhnuti zrakom.

Kušajte drugačije!

Tradicionalno se mlinci poslužuju uz jela s peradi poput pečene patke i piletine, no nisu stran gost i u jelima od svinjetine i s ostalim pečenjima. No, mlince možete koristiti i u slaganju svoje posebne pite. Naravno, prvo ćete ih morati preliti vrućom vodom da omekšaju te ih pažljivo slagati u posudu kako se ne bi potrgali. Za nadjev možete koristiti sir i vrhnje, slaninu, hamburger, špek, kobasice i razne dodatke prema vlastitom ukusu. Poslažite red mlinaca, red nadjeva, prelijte vrhnjem ili pospite naribanim sirom, pecite oko pola sata u pećnici i dobit ćete ukusno i brzo gotovo jelo. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

mlinci s mesom na pladnju