Miks na tanjuru

Fusion – popularni koncept kuhanja

Volite li eksperimentirati i stvarati nova kreativna jela dok kuhate? Zašto onda ne biste isprobali jedan od svjetski popularnih koncepata pripreme hrane? Fusion sve više zauzima svoje mjesto u kuhinjama diljem svijeta i pravi je kreativan izazov.

Miješanje tradicionalnih kuhinja

Kao koncept hrane, fusion nije baš potpuno nova ideja. Ljudi su još i prije imali naviku miješati tehnike pripreme i posluživanja hrane kako bi postigli neku novu razinu. Ali u obliku u kojem ga poznajemo danas nastao je u 20. stoljeću u Los Angelesu. Njegov utemeljitelj bio je austrijski gastronom i biznismen Wolfgang Puck. Miješanje namirnica određenih kultura i tradicionalnih kuhinja u jednu cjelinu, izazovno kreiranje i kreativno osmišljavanje odredili su smjer kojim su hrabro krenuli kuhari najvećih svjetskih restorana. Jedne od prvih kombinacija fusion kuhinje su bili pokušaji sljubljivanja kineske i francuske kuhinje u kalifornijskom restoranu Imperial Dynasty.

Spajanje namirnica

Novi trend kuhanja vrlo je brzo proširio svoj utjecaj i iz Amerike preselio u Europu i Aziju. Razbijanje postojećih tradicionalnih i povijesnih normi kuhanja, hrabre kombinacije i korištenje samo najboljih namirnica iz svih kuhinja zajamčili su uspjeh fusion konceptu. Ovaj način pripreme hrane spaja namirnice europskih kuhinja i azijske egzotične začine kroz viziju i nadahnuće kuhara kako bi postigli savršenstvo na tanjuru ili u čaši.

Egzotični sastojci i klasika

U današnje vrijeme kad su putovanja svijetom i isprobavanje gastronomskih specijaliteta egzotičnih zemalja stala, u svom domu možete okusiti jela koja vas podsjećaju na njih. Tako se rađaju nove kombinacije običnih jela uz dodavanje specifičnih začina ili novootkrivenih uvezenih namirnica. Primjerice, pire od korijandra podignut će okus klasičnog pilećeg paprikaša, a kokosovo mlijeko izvrsna je zamjena za obično prilikom pravljenja biskvita.

Kombinacije okusa

Za kušanje fusion jela dovoljno je uputiti se u obližnju vam trgovinu i nabaviti potrebne namirnice. Danas na policama skoro svih velikih trgovina lako pronaći egzotične začine, povrće ili voće koje možete po vlastitom okusu kombinirati i eksperimentirati u svom originalnom fusion konceptu. Naime, ovaj način kuhanja poseban je po tome da ne postoje granice koji ne biste mogli preskočiti kako biste postigli idealnu kombinaciju okusa.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.