Marcipan – „uradi sam“ od samo tri sastojka
Popularan diljem svijeta, marcipan je slastica koja se pripravlja od šećera i mljevenih badema. U Njemačkoj se miješaju šećer i mljeveni bademi u čvrstu pastu, u Francuskoj se u pastu dodaje sirup da bi bila slađa, a na Bliskome istoku dodaju ružinu vodu. No, za izradu marcipana u kućnoj djelatnosti treba imati samo tri sastojka – šećer, mljevene bademe i jaja, odnosno bjelanjke.
Jednostavno i ukusno
Da biste napravili pastu od badema potrebno je: 210 g blanširanih badema, 300 g šećera i lagano izmiksan bjelanjak od jednog jajeta. Prvo izmiksajte mljevene bademe i šećer zajedno dok ne budu fino sjedinjeni, potom im dodajte bjelanjak i miksajte sve dok ne dobijete čvrstu smjesu. Ako smjesa bude ljepljiva, dodajte još šećera u prahu. Oblikujte smjesu po želji, a ako je ne namjeravate koristiti odmah, pohranite je u plastičnu vrećicu i spremite u hladnjak.
Voćne rolice s marcipanom
Neki od jednostavnih, a vrlo ukusnih recepata u kojima možete koristiti marcipan su rolice s voćem. Jabuke i banane očistite i narežite ih na kraće trakice, a ako želite, možete dodati i sezonsko voće, po svom izboru. Razvaljajte marcipan u željeni oblik, ovisno koliko rolica želite pa ga namažite tankim slojem mascarpone sira i po rubu poslažite trakice voća. Zamotajte marcipan, mascarpone i voće u rolicu i režite zalogajčiće debljine do pet centimetara. Ako želite, voće možete narezati na manje komadiće i sjediniti ih zajedno s mascarponeom pa tako pripremljenu smjesu rasporedite po razvaljanom marcipanu, zarolajte i narežite. Dobar tek!
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.