namaz od porvca

Jedinstvena aroma majčine dušice

Grmolika biljka niskog rasta preferira sunčana i suha područja, a u kulinarstvu je više nego dobrodošla zahvaljujući svojoj opojnoj aromi. Majčina dušica je vrlo slična timijanu, ali ipak imaju neke razlike. Cvjetovi majčine dušice tamnije su ružičaste nijanse, dok se timijan može prepoznati po cvjetovima bijele ili svijetloružičaste boje. Također, može ih se razlikovati po načinu rasta jer je majčina dušica puzačica, a timijan biljka koja raste uspravno. Što se tiče samog okusa, majčina dušica daje više gorčine od timijana i s dodavanjem u jela treba biti oprezan kako ne bi nadjačala njegov okus u potpunosti.

zapeceno povrce

Stvorena za mediteransku kuhinju

Kao začin se najčešće koristi u mediteranskim recepturama, ali osim uz ribu, čini dobru kombinaciju s mesom peradi, divljači, odlična je kao dodatak u umacima za tjesteninu, marinadama, salatamaSušena verzija začina intenzivnija je od svježe, tako da je dobro to imati na umu prilikom začinjavanja jela, a poželjna je u juhama, temeljcima i raznim nadjevima. Pikantnim i mediteranskim notama nerijetko obogaćuje i okuse pizza.

Prirodni napitak

Jedna od najpopularnijih primjena u kulinarstvu ovog začina jest čaj koji se radi brzo i jednostavno. Žličicu majčine dušice potrebno je natopiti vrućom vodom u šalici i poklopiti tanjurićem da odstoji do pola sata kako bi se sačuvali svi vrijedni vitamini i minerali. Majčina dušica sadrži vitamine skupine B, C, E, magnezij, fosfor, kalcij i kalij. Za puniji okus slobodno ga možete obogatiti i listićima mente.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

casa caja s majcinom dusicom