Ljuti začini u prvom planu

ljute papricice
Copyright (c) 2017 Theera Disayarat/Shutterstock. No use without permission.

Zimi se i na tanjurima traže topli zalogaji s grijućim efektom. Zadatak stvoren za jače ili manje ljute začine koji osim što poboljšavaju okus jelima i obogaćuju im aromu, nude i niz benefita. Ljute namirnice aktiviraju senzore za toplinu i osjećaj žarenja u ustima nakon konzumacije. Naime, ljute papričice sadrže sastojak kapsaicin koji je zaslužan za njihovu ljutinu i koji ima zagrijavajući učinak. Sličan učinak ima i cinamaldehid u cimetu i kurkumin u kurkumi i curryju. Kapsaicin se najčešće izdvaja kao sastojak koji donosi niz benefita, no niste li ljubitelj pretjerano ljute hrane, cimet, kurkuma ili curry bit će jednako dobri.

Umjerenost prije svega

Zahvaljujući svom antioksidativnom i protuupalnom djelovanju, ljuti začini mogu potaknuti metabolizam, odnosno ubrzati ga što doprinosi vitkoj liniji. Isto djelovanje zaslužno je i za jači imunosni sustav. U djelovanju s vitaminima A i C koji jačaju stijenke srčanog mišića, a ljutina začina potiče cirkulaciju, i vaš će krvni sustav dobiti mali poticaj. Ljuta hrana može utjecati i na dobro raspoloženje. Ali u konzumaciji biste ipak trebali biti umjereni.

zena reze pileca prsa
Copyright (c) 2021 grandbrothers/Shutterstock. No use without permission.
curry s povrcem i lecom
Copyright (c) 2021 Veronika Idiyat/Shutterstock. No use without permission.

Lepeza raznovrsnih začina na raspolaganju

Osim papričica, i ostali jači začini bit će odličan izbor. Odaberite crni, bijeli i kajenski papar, cimet, kurkumu, češnjak ili ljutu papriku za perfektnu aromu i sjajne benefite. Volite li egzotične okuse, curry će biti idealan izbor jer sadrži ove okuse.

Ljuta hrana kao trend

Među „najljuće“ kuhinje svijeta ubraja se indijska, koja je poznata po curryju, zatim vijetnamska i meksička. Egzotične kuhinje uspjele su s lakoćom popularizirati ljubav prema ljutoj hrani diljem svijeta. Sve više raste popularnost egzotičnih začina jer se osim njihovih zanimljivih okusa, proširilo i znanje o brojnim benefitima koje donose. Ljuti začini vežu se uz snagu, dobro raspoloženje i sagorijevanje kalorija.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.