Copyright (c) 2017 VICUSCHKA/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 VICUSCHKA/Shutterstock. No use without permission.

Kako promjena godišnjih doba utječe na našu prehranu

Dolaskom hladnijih dana, osim toplije odjeće, okrećemo se i drugačijoj prehrani. Dok smo ljeti preferirali nešto lakša jela i nešto rjeđi ritam unosa hrane, promjenom godišnjih doba to se mijenja. U jesen i zimu okrećemo se zasitnijim namirnicama i nešto drugačijem ritmu.

Copyright (c) 2016 ArtCookStudio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 ArtCookStudio/Shutterstock. No use without permission.

Češće i zasitnije

Naše prehrambene navike u hladnijim danima donekle ovise i o našem metabolizmu. S obzirom na to da biramo namirnice koje zagrijavaju organizam, njihovom probavom troši se više energije pa smo zato češće gladni. Zato je preporuka kombinirati namirnice različite temperature, ali ne u isto vrijeme. Primjerice, pola sata do sat vremena nakon što ste pojeli topli obrok, pojedite svježe voće ili povrće koje ima nižu temperaturu. Čaša hladne vode uvijek je dobrodošla, ali izbjegavajte prehladna pića odmah nakon toplih jela kako biste izbjegli probavne smetnje.

Namirnice bogate nutrijentima

Pad imuniteta gotovo je uobičajena pojava u hladnijem dijelu godine. To ćete spriječiti unosom vrijednih nutrijenata koji će vaš obrambeni sustav održati na razini. Veliku pozornost svakako posvetite unosu proteina, a osobito važni bit će
i probiotici i prebiotici koji se nalaze u fermentiranoj hrani. Unos što više svježeg voća i povrća ne moramo ni spominjati. Vitamini, minerali, vlakna samo su mali dio onoga što nam je potrebno u ovom dijelu godine. Jer zdrava probava znači i zdrav obrambeni sustav, a time i jak organizam. Omiljene jesenske namirnice lako ćete spojiti u ukusnim kombinacijama.

Copyright (c) 2019 Nungning20/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Nungning20/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 Liliya Kandrashevich/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Liliya Kandrashevich/Shutterstock. No use without permission.

Kombinirajte

U svoj jelovnik svakako uvrstite što više raznovrsnog voća i povrća različitih boja jer svaka od njih ima određeni doprinos. Guste juhe, variva, jesenske salate, pečeno povrće, pileća juha, lazanje u vege izdanju, popečci od jesenskog povrća samo su neke od ideja kako sezonske plodove iskoristiti na sasvim nov način. Ne zaboravite i na začine koji će sve vaše maštovite kombinacije učiniti još ukusnijima. Važno je voditi računa da ne pretjerujete ni u čemu, a uravnotežen i raznovrstan jelovnik osigurat će vam sve potrebne nutrijente.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.