sjemenke kvinoje u drvenim zdjelicama

Šarena zrnca za čistu peticu

Kvinoja potječe iz Južne Amerike i od davnina se smatra izvorom snage i izdržljivosti. Ne sadrži gluten, a najbolje ju je držati na tamnom i suhom mjestu. Prije kuhanja je zrnca važno isprati, a obično su gotova za konzumaciju između 20 minuta do pola sata. Blago orašasti okus i hrskava tekstura čine ih izvrsnim dodatkom u salatama ili prilogom uz meso. Može se kombinirati i s ostalim žitaricama poput prosa, amarantha ili riže te uz drugo razno povrće.

salata s jajetom

Hvalevrijedne nutritivne karakteristike

Mala zrna mogu biti crvene, žućkaste, bijele i crne boje, dobar su izvor bjelančevina i sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina. Sadrže i minerale poput magnezija, cinka i željeza te vlakna, u većoj mjeri nego većina žitarica. Ukusna je i jednostavno se priprema, što ju čini iznimno poželjnom namirnicom u kuhinji.

Kako kvinoju uključiti u prehranu

Može se konzumirati od jutra do mraka, u slanim i slatkim jelima. Ako vam nedostaje ideja za doručak, skuhajte ju uz dodatak cimeta i gotovu obogatite grožđicama, orasima i medom. Možete napraviti i kašu s kokosovim mlijekom i raznovrsnim svježim sezonskim voćem po izboru. Ljubitelji popečaka svakako bi trebali kušati verziju s kvinojom i mrkvom ili brokulom. Brzi i ukusni ljetni obrok možete napraviti u obliku salate od slanutka i kvinoje ili jednostavno kombinirajte kvinoju uz grillano povrće i piletinu.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

zdravi fasiranci s tikvicama