juha s cannellini grahom

Omiljena grahorica: cannellini

Bijeli grah pruža velike mogućnosti u kuhinji, iznimno je hranjiva namirnica i zahvalna jer postiže dugoročnu sitost, a sadrži relativno malo kalorija. Osim toga, izvrsnog je okusa i lako se koristi u raznim recepturama. Zrna su mliječno bijele boje, ovalnog oblika i važno ih je namakati noć prije u vodi kako bi se skratilo vrijeme kuhanja i postigla optimalna tekstura i kvaliteta jela. Naravno, to vrijedi u slučaju kad je grah kupljen u suhom obliku, dok kod konzervirane varijante eventualno treba imati na umu dodatak soli koju kao takav sadrži.

jelo s cannellini grahom i lukom

Žlice pune vlakana i proteina

Hranjivi zalogaji od bijeloga graha sadrže i vitamine i minerale. Prije svega, bakar, željezo, kalij, magnezij, cink i fosfor. Od vitamina  sadrži vitamine skupine B i vitamin C. Visoki udjeli vlakana pomažu u radu probavnog sustava, a proteini pružaju dobru podršku mišićnoj masi u tijelu.

Kreativna priprema

Bijeli grah stvoren je za ukusne juhe, variva, razne priloge i salate. I ne samo to, može se iskoristiti kao nadjev za pitu i razne složence, zapečen u pećnici ili u kombinaciji sa suhim mesom na žlicu ne može razočarati niti jednog gurmana. Poželjno je kombinirati bijeli grah s češnjakom, lukom i začinskim biljem, a odlično se slaže i s umakom od rajčice. Hladna salata u kombinaciji s lukom osvježavajući je prilog uz razne vrste mesa te jednostavan i brz način da zadovoljite apetit i nutritivne potrebe organizma.  

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

zapeceni cannellini grah