kolac od bazge

Slatkaste cvjetne kulinarije

Bazga ima europsko porijeklo i premda nije osobito bogata nutrijentima, sirup od bazge toliko je ukusan da mu većina ne može odoljeti u potrazi za ljetnim osvježavajućim napitkom. Osim kao sok ili u koktelima, sirup se može koristiti kao dodatak za razne deserte, od palačinki do sladoleda i raznih kolača. Od bazge su još popularni čaj, vino i pjenušac, a druga dva proizvoda ovog široko poznatog cvijeta su džem i ocat. Cvijet se nikad ne konzumira u sirovom obliku, a raste u grozdovima bijele ili svijetložute boje.

sok od bazge s jagodama

Sirup za velike i male

Sirup od bazge radi se vrlo jednostavno. Berba cvjetova odvija se u proljeće i rano ljeto te u pravilu kratko traje. Najbolje je birati velike, rascvjetane primjerke koje treba dobro oprati. Od ostalih sastojaka za sirup je potrebno još samo par litara vode, šećer, malo limunova soka i po želji mente. Najprije zakuhajte šećer i vodu, dok se šećer ne otopi. Malo pričekajte da se tekućina ohladi pa dodajte listove mente i cvjetove bazge, kao i limunov sok. Ostavite 24 sata da stoji, pa temeljito procijedite tekućinu i pohranite je u staklene boce. 

Delicija za grickanje

Cvjetovi se mogu bez problema pohati. Hrskavi popečci nisu komplicirani za pripremu, a mogu se raditi u slatkoj ili slanoj varijanti. U slatkoj varijanti se veliki, očišćeni cvjetovi umaču u gustu smjesu od brašna, jaja, šećera i mlijeka. Pržite ih na ulju dok ne poprime zlatnu boju i poslužite uz šećer u prahu ako se želite malo zasladiti. U slanoj verziji potrebno je pripremiti pivsko tijesto. Kombinacija jaja, piva, brašna, soli i papra treba biti malo gušća od smjese koja se inače radi za palačinke. Pohane cvjetove u slanoj varijanti poslužite uz lagani umak od vrhnja.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

cvijet bazge