Kakao – zagrijte se uz aromu i toplinu aromatičnog napitka

Šalica kakaa uz doručak budi sretne uspomene iz djetinjstva. Njegovu aromu i okus posebno vole djeca, ali i odrasli ga često stavljaju na listu najpopularnijih toplih napitaka. Zanima vas zašto? Za početak, kakao sadrži alkaloid teobromin, čiji je stimulativni učinak na naš organizam sličan djelovanju kofeina iz kave. Teobromin smanjuje apetit, stvara osjećaj sitosti i daje nam energiju.

Tajna kakao praha

Kakao prah osnovni je sastojak ovog toplog napitka. Dobiva se od ploda kakaovca, biljke koja raste u Južnoj Americi. Neizostavan sastojak čokoladnih napitaka, raznih čokolada i brojnih kolača, ovaj je prah cijenjen upravo zbog svoje visoke energetske vrijednosti. Popularizirali su ga još španjolski osvajači Južne Amerike, koji su za vrijeme svojih osvajanja iz ovog toplog napitka crpili potrebnu snagu i izdržljivost.

I za sportaše i rekreativce

S nutritivnog stajališta, kakao prah bogat je bjelančevinama, mineralima, dijetalnim vlaknima i flavonoidima, koji pozitivno utječu na mentalno zdravlje i koncentraciju. Njegovi razni antioksidansi štite naš organizam od negativnog djelovanja slobodnih radikala, a biljne bjelančevine iz kakaa odlične su za sportaše jer su njihovi mišići opterećeni tijekom treninga. On ima bogat mineralni sastav. Među njegovim sastojcima ističu se magnezij, fosfor i željezo. Po količini fosfora gorki kakao prah čak je nadmašio ribu.

Omiljeni napitak

Kakao prah sadrži i kalcij, kalij, cink, bakar, selen i mangan, a sadrži i dovoljnu količinu masnih zasićenih kiselina. Uza sve nabrojeno, vrlo je kalorična namirnica pa stoga ne treba pretjerivati u njegovu konzumiranju. Kao napitak, možete ga pripremiti na više načina i s dodacima koji najbolje odgovaraju vašem okusu ili potrebama. Kakao s mlijekom klasična je verzija napitka i najomiljeniji je djeci. Ako želite, aromu ovog napitka možete pojačati dodavanjem cimeta ili klinčića.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.