Jutarnja korist – male tajne dobrog doručka

Činjenicu da je doručak najbitniji obrok u danu većina nas je već priznala i shvatila posve ozbiljno. Ali prije nego što počnemo doručkovati trebamo biti svjesni da mnoge namirnice konzumirane na prazan želudac mogu izazvati više smetnje nego koristi. Namirnice koje ćete jesti za prvi obrok u danu treba vrlo pažljivo birati. Zašto? Upravo zato što neke od njih uzrokuju pojačano izlučivanje želučane kiseline pa tako mogu izazvati tegobe, a dugoročno i gastritis. Kako bi doručak bio što efikasniji, obratite pažnju na sljedeće namirnice i nemojte ih jesti na prazan želudac.

Kvasac i topli proizvodi od dizanoga tijesta pospješuju nastanak želučanih plinova i stvaraju osjećaj nadutosti. Nije ih preporučljivo jesti same ujutro.

Jogurt pak sadrži velik broj bakterija korisnih za našu probavu, ali u praznom želucu potiču stvaranje dodatne kiseline. To može ometati probavu i nepotrebno nadražiti želudac.

Kava bez neke druge hrane samo nadražuje želudac jer potiče proizvodnju želučanih sokova. Ako ujutro ne jedete i pijete samo kavu, s vremenom riskirate poremećaj probavnog sustava, čak možete potaknuti nastanak gastritisa. Stoga, ujutro uvijek uz omiljenu šalicu kave pojedite i neki zdrav zalogaj.

Citrusi koji su kombinacija slatkog i kiselog okusa iritiraju sluznicu praznog želuca, kako zbog šećera, tako i zbog kiseline. Ako ujutro volite popiti sok naranče ili nekog drugog citrusa, za bolji osjećaj nadopunite svoj doručak i nekom hranom ili sok popijte kasnije, tijekom dana.

Šećer može uzrokovati disbalans razine inzulina i šećera u krvi jer se brzo apsorbira u organizmu. Zbog toga pankreas počinje naglo izlučivati inzulin, hormon koji razgrađuje glukozu. Nakon djelovanja inzulina razina šećera naglo pada pa se osjećamo umorno i bezvoljno.

Hladni napitci u praznom želucu samo sužavaju krvne žile, što može poremetiti normalan proces probavljanja jutarnje hrane. Za doručak stručnjaci preporučuju pijenje tople vode ili nekog toplijeg napitka. Još je bolje popiti ih prije samog doručka ili nekoliko sati nakon.

Naravno, sve ove namirnice u kombinaciji s drugom hranom dosta pozitivno djeluju na naše zdravlje. Za doručak nutricionisti preporučuju i zdravije varijante. Primjerice, zobenu, prosenu ili rižinu kašu na mlijeku s voćem i orašastim plodovima jer su izvor ugljikohidrata. Oni se sporo apsorbiraju i tako poboljšavaju probavu. Preporučuje se i hrana bogata bjelančevinama (jaja, meso, riba) koje se dobro apsorbira u organizmu i daju veći osjećaj sitosti, domaći kruh od cjelovitih žitarica bez kvasca, svježi sir, mladi luk ili salata s namazom od slanutka ili kikirikija.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.