kupus, sparoge i sat na stolu

Isti cilj, različiti tipovi posta

Povremeni post kao način prehrane poprima sve veću pozornost i znatiželju. Mnogo je različitih tipova posta, a glavna ideja je suzdržati se određeno duže vrijeme od unosa hrane i kombinirati takve “gladne” periode u tjednu s danima kad se jede razumno i raznoliko. Svakome odgovaraju različiti ritmovi i nemaju svi iste preferencije za suzdržavanje i kontrolu, tako da je najbolje probati više vrsta posta i odabrati onaj tip koji optimalno odgovara karakteru, navikama i stilu života.

voce, povrce i sendvici na stolu

Tjedna i vikend prehrana

Podjela 5 : 2 je tip posta koji podrazumijeva da se pet dana u tjednu jede normalno, a dva dana posti, odnosno unosi ¼ uobičajene energetske vrijednosti. Tijekom razdoblja posta organizam je prisiljen trošiti masne naslage kao izvor energije.

 

Jedi, posti, jedi

Među popularnijim tipovima posta je i koncept “jedi, posti, jedi”. On podrazumijeva suzdržavanje od uobičajene konzumacije hrane 24 sata, jednom ili dvaput tjedno. Također, važno je istaknuti da bi se na dane posta trebali unositi samo beskalorijski napitci ili smoothieji. U danima bez posta treba jesti razumno. Obično se želudac nakon prakticiranja povremenog posta malo stisne. Naravno, pri svakoj promjeni načina prehrane treba biti oprezan i krenuti malim koracima te se po potrebi konzultirati s liječnikom.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

voda s dumbirom i krastavcem