palacinke sa sirupom

Zaslađivanje manje klasičnim sladilima

Za uživanje u slatkim okusima raznih deserta i napitaka ne morate uvijek posegnuti za rafiniranim bijelim šećerom. Mnogo je prirodnih opcija koje nude obogaćivanje receptura dodatnom slatkoćom, a neki imaju i druge kvalitete zbog kojih biste im mogli dati prednost u odnosu na klasičan zaslađivač. Koje varijante su vam na raspolaganju i kolika je količina dovoljna u odnosu na bijeli šećer otkrivamo u nastavku!

casa mlijeka i med

Prehrambena tekuća zlata

Med je jedan od najčešće korištenih zaslađivača. Osim što sadrži vrijedne nutrijente, nije podložan kvarenju. Kako je med nešto slađi u odnosu na šećer, ¾ žličice meda zamijenit će jednu žličicu šećera. Zahvaljujući karamelastom okusu, javorov sirup daje posebnu aromu. Za napitke koristite onaj tamniji B kategorije, koji se smatra najkvalitetnijim. Nije sladak kao med, ali ga u istom omjeru možete koristiti umjesto šećera. Dakle, ¾ žličice sirupa umjesto jedne žličice šećera. Agavin sirup postaje sve traženiji izbor. Dobiva se od biljke agave, a slađi je od meda i ima vrlo nizak glikemijski indeks. Od šećera je slađi 1,4 do 1,6 puta pa količinu prilagodite tome.  

Diskretna i ukusna zamjena

Kokosovo sladilo dobiva se od cvijeta kokosove palme, a slatkoćom je slično bijelom šećeru. Koristiti ga možete u omjeru 1 : 1, dakle žličica kokosova sladila umjesto žličice bijelog šećera.

Stevija se također nalazi na listi najpoznatijih zamjena za šećer. Često se koristi za zaslađivanje deserta, iako ima nešto drugačiji okus od klasične varijante. U odnosu na med i javorov sirup, znatno je slađa od šećera pa je dovoljna tek mala količina. Tako žličicu šećera možete zamijeniti s 1/16 žličice, odnosno prstohvatom stevije.

prelomljeni kokos
kristalizirana sol na stapicu

Sve popularnija sladila

Ksilitol ili brezin šećer postaje sve popularniji u svijetu zaslađivača, a zanimljivo, čest je sastojak vodica za ispiranje usta i žvakaćih guma. Iako su slatkoćom približno jednaki, ipak smanjite količinu ksilitola. Tako umjesto žličice bijelog šećera koristite ½ žličice ksilitola.

Eritrit ili zukka sladilo još je jedan od zaslađivača koji će obogatiti vaš napitak. S malo kalorija, a puno vrijednih sastojaka, pravi je saveznik za organizam. Koristite ga u omjeru 1 : 1 u odnosu na bijeli šećer.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.