dude u zdjelici

Sezona je duda!

Dud ili murva bobičasto je voće dostupno u tri različite boje, crnoj, crvenoj i bijeloj. Slatke bobice sadrže grožđani šećer i hvalevrijedne nutrijente. Plodovi su izvor vitamina C, K i E, moćnih antioksidansa i minerala poput kalija, magnezija i željeza. Jagodičastog su oblika i svježi sadrže gotovo 90 % vode. Osim toga, često se konzumiraju u sušenom obliku i podsjećaju na grožđice. S druge strane, svježi dud može poslužiti kao dostojna zamjena za kupine ili maline u raznim recepturama.

kruh s namazom od duda

Glavne razlike među plodovima

U berbu duda ide se od lipnja do kolovoza. Osim boje, karakterizira ih različito porijeklo i okus. Crna sorta potječe iz Perzije i ima intenzivan okus. Bijela sorta je iz Kine, sočnija je i blaža na nepcu, dok su crvene bobice murve najslađe od svih i samim time idealne za proizvodnju džema. Crveni dud porijeklom je iz Sjeverne Amerike.

Proizvodi i recepture s dudom

Poput većine bobičastog voća, i dud je izvrstan sastojak za razne deserte, kolače, od njega se rade sokovi, čajevi, a u sušenom obliku idealan je snack. Može se koristiti za pite, dodavati u smoothie, voćne salate ili konzumirati u obliku kompota. Riječ je o niskokaloričnom voću, što mu daje dodatan plus i razlog da ga se uvrsti u prehranu, barem tijekom sezone.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kolac od duda