
Kako iskoristiti prezrele rajčice
Uz nutritivne prednosti koje nudi rajčica, super je namirnica i zato što u svakoj fazi svoje zrelosti nudi i određene kvalitete u gastro svijetu. Komadi koji dugo stoje, smežuraju se i omekšaju mogu biti idealni za pripremu raznih jela kojima pogoduje upravo ta smekšana, pomalo i kašasta tekstura plodova. To su prvenstveno umaci koji se izvrsno kombiniraju s tjesteninom, ali zapravo je važno samo primijeniti malo mašte u pripremi i iznenadit ćete se kako ponekad dobro dođe da rajčice malo i odstoje prije upotrebe. Jedini znak da je prekasno za ovu namirnicu jest plijesan, kad eventualno možete od starih rajčica napraviti kompost.

Ukusne transformacije
Male cherry rajčice možete jednostavno posložiti na lim i zapeći u pećnici. Ako imate neku drugu sortu, prije slaganja na papir za pečenje najprije ih narežite na manje komade ili ploške, a od začina dodajte malo soli, papra, maslinova ulja i češnjaka. Na 200 °C ih pecite oko pola sata sata, a nakon što su gotove, posipajte bosiljkom. Pečene su prava delicija i kao dodatak za sendviče i burgere ili ih jednostavno konzumirajte uz mozzarella sir kao izvrstan mediteranski obrok.
Idealno za umake i juhe
Malo tko ljeti ne uživa u slavnoj šalši, fantastičnom jednostavnom umaku koji se može kombinirati i uz meso na grillu ili pak raznu tjesteninu. Gazpacho juha također je idealna za vruće ljetne mjesece, a relativno brzo možete napraviti marinara umak koji će obogatiti raznovrsna jela. Tradicionalni talijanski recept uključuje češnjak, luk i začinsko bilje, obično se dodaje pizzama i tortiljama, a paše čak i uz plodove mora…


Najbolji spoj je onaj s tjesteninom
Rajčica i tjestenina savršeno se nadopunjuju okusima i teksturama. Harmonija koja se dobiva kombiniranjem ove dvije namirnice malo koga može ostaviti ravnodušnim. Nakon što stajanjem izgubi čvrstoću koja se traži za pripremu osvježavajućih salata, neće nimalo razočarati u formi složenaca, quichea ili jednostavno kao lagani, kuhani umak uz kuhanu tjesteninu. Prava bi šteta bilo ne iskoristiti sav potencijal koje pružaju. Osim toga, možda je vrijeme da napokon napravite domaći ketchup ili pesto!
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.