Hrana koja poboljšava raspoloženje

Koliko ste puta snuždeni poželjeli posegnuti za čokoladom, pizzom, sladoledom ili nekom sličnom slatkom i brzom hranom da biste popravili raspoloženje? No budite iskreni: pružaju li vam ova jela olakšanje koje tražite u tim trenucima? U trenutku dok jedete, sigurno. Ali osjećaj težine koji dođe nakon konzumacije poput pljuske vraća u realnost. Baš kao što na nas pozitivno utječu neki ljudi, glazba, smijeh, postoje i namirnice koje mogu promijeniti način na koji se osjećate te vas natjerati da se prisjetite koliko je život zapravo lijep.

Sretni zalogaj

Špinat obiluje vitaminom B6 i folnom kiselinom koji pomažu mozgu da razvije hormone sreće – serotonin i endorfin. Isprobajte zanimljivi smoothie za idealnu dozu sreće. Puretina – također bogata vitaminima iz skupine B i ima jako malo masnoće, što također utječe na raspoloženje. Pravi sretno-comfort osjećaj osigurat će vam fine pureće šnicle. Banane – sadrže alkaloid koji podiže raspoloženje, a visok sadržaj vitamina B6 pomaže otkloniti tjeskobu i stres. A kombinacija čokolade i banana uvijek je dobitna.

Tajna je u omega-3 masnim kiselinama

Mlijeko i jogurt – obiluju kalcijem, mineralom koji pomaže u olakšavanju promjene raspoloženja i anksioznosti, a sadrže i vitamine skupine BMasna riba – poput lososa, tune ili srdela bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje pospješuju raspoloženje i koncentraciju. Frigane srdele brzo su gotove i zaista jednostavne za pripremiti. Tofu – bogat je proteinima koji su zaslužni za povećanje energije, a sadrži i tirozin, aminokiselinu koja jača lučenje dopamina i norepinefrina te hormona štitnjače, što sve utječe na stvaranje pozitivnih emocija. Pripremati ga možete na razne načine, a s povrćem je posebno ukusan.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.