Francuska, ruska ili olivier – zvijezde blagdanskih salata

francuska salata u zdjelici
Copyright (c) 2019 Tatiana Volgutova/Shutterstock. No use without permission.

Francuska salata neizostavan je dio blagdanskih stolova diljem zemlje. U većini hrvatskih domova priprema se gotovo isključivo kao dio blagdanskog obroka. Obožavaju je gotovo svi pa ne čudi da je često veća zvijezda nego meso koje prati. No u drugim državama Europe i svijeta, pa čak i u Francuskoj, pod ovim je imenom potpuno nepoznata. Jer, iako joj ime tako govori, ova salata nema velike poveznice s Francuskom. Dapače, svoje postojanje duguje Rusiji i Belgiji, zato ćete njezine inačice u svijetu jesti pod imenom ruska ili Olivier salata.

Povijest

Priča o francuskoj salati započela je još u 19. stoljeću i to u Rusiji. Chef poznatog moskovskog restorana Lucien Olivier svojim je gostima služio posebnu salatu čiji recept nije otkrivao nikome. No njegov je naučnik godinama kasnije u pokušaju rekreiranja sličnog jela osmislio svoju inačicu koja je dobila ime po njegovu bivšem šefu. Međutim, današnje francuska i Olivier, poznata i kao ruska salata, osim osnovnih sastojaka s originalom nemaju puno poveznica. Moderne inačice potekle od Olivierova naučnika oblikovale su domaćice diljem Rusije, a kasnije i Europe. Pa se od originala u recepturi koriste samo tvrdo kuhana jaja i kiseli krastavci.

 

sastojci za francusku salatu na pladnju
Copyright (c) 2021 SergeyST78/Shutterstock. No use without permission.
francuska salata sa sunkom
Copyright (c) 2021 NataliaPopova/Shutterstock. No use without permission.

Olivier, ruska i francuska – koje su razlike?

Olivier, odnosno ruska i francuska salata imaju istu osnovu koja će se razlikovati jedino u omjerima, ovisno o osobnim preferencijama. Tako će u obje salate svoje mjesto pronaći krumpir, mrkva, grašak, kiseli krastavci, tvrdo kuhana jaja i majoneza. U čemu je onda razlika? U jednom sastojku – mesu. Za razliku od francuske, Olivier salata u sebi sadrži i mesnu sastavnicu koja će se razlikovati ovisno o ukusima. Pa će tako neki uključiti kockice šunke, neki kuhanu piletinu, a ljubitelji jačih okusa dodat će kobasicu. Iako ne djeluje kao velika razlika, mesni sastojak uvelike utječe na okus i stvara potpuno novo iskustvo uživanja u bogatoj blagdanskoj salati. Ipak, razlikovati se mogu i u još jednoj sastavnici koja se u maloj količini ponekad dodaje u francusku salatu. Iako nije po svačijem ukusu, neki će u svoju francusku salatu dodati i polovicu kisele jabuke. Ona će dodatno ublažiti osjećaj težine koju nakon konzumacije nekima ostavlja masna majoneza.

 

Savjeti za pripremu

Postupak pripreme obiju salata nije kompliciran i većini je jako dobro poznat. No pripazite li da kockice povrća budu što manje, a krumpir kuhan u komadu dobit ćete posve novu dimenziju okusa. Naime krumpir kuhan u komadu upit će manje vode, a sitnije sjeckano povrće osigurat će bolje sljubljivanje okusa. A kod pripreme Olivier salate prednost dajte manje masnim komadima šunke. Ne samo da će kockice biti kompaktnije nego će i okus biti još bolji.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.