tanjur s povrcem, piletinom i avokadom

Food trend: clean eating

U želji za promjenom u načinu prehrane, ključno je planirati obroke i temeljiti ih na hranjivim namirnicama bogatima vitaminima i mineralima. U zadnje vrijeme sve veću popularnost poprima clean eating koncept prehrane koji ne zahtijeva velike promjene u životnom stilu, a može unijeti novost u vaš jelovnik.

sendvic s avokadom i jajetom

Neprocesuirana hrana kao baza jelovnika

Clean eating stil je prehrane koji se zalaže za konzumaciju neprocesuiranih i neprerađenih namirnica. Redoviti i izbalansirani obroci trebaju se temeljiti što više na hrani poput svježeg voća i povrća. Kao vrlo važno načelo ovog koncepta nameće se i osviještena kupnja koja podrazumijeva pažljiv odabir namirnica i proizvoda. U fokusu su lokalne, sezonske namirnice, izvori proteina, ugljikohidrata i masti… To ne znači da svu pakiranu i polugotovu hranu treba zaobilaziti u širokom luku. Cilj clean eatinga je maksimalno ograničiti unos kalorične hrane. No dopušteni su i povremeni „izleti“ poput komada torte ili kriška pizze sve dok su iznimka, a ne pravilo.

Namirnice u fokusu

Svježe voće i povrće gotovo u svakom tipu prehrane ima prednost nad drugim namirnicama jer sadrži razne nutrijente. Pripremajte jela s namirnicama biljnog porijekla, usredotočite se na grahorice, leću, grah, zeleno lisnato povrće. Uživajte u orašastim plodovima i sjemenkama, avokadu, kvinoji, heljdi, divljoj riži, zobenim pahuljicama, bobičastom voću… Važno je svakodnevno pripremati i jesti kuhane obroke. Zdrav san i dovoljan unos vode također su važni za pravilan rad metabolizma.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

salata s piletinom i zelenim povrcem