Finska gastronomija – upoznajte delicije iz zemlje Djeda Božićnjaka

Daleka Finska brojnih zanimljivih jela. Jer hladna je klima rezultirala bogatim jelovnikom koji oduševljava baš sve. Možda to ne bismo odmah rekli, ali finska je kuhinja prepuna raznolikih jela koja na prvu mogu biti malo neobična. Ipak, kad se naviknete na, za nas, neuobičajene okuse, ostat ćete oduševljeni i zaljubljeni u njih.

Žitarice

Velik dio finske gastronomije čine žitarice, koje se mogu naći u čitavom spektru jela. Jedno od najpoznatijih je karjalanpiirakka, jelo napravljeno od kore od raženog brašna s nadjevom od riže i preliveno mješavinom maslaca i kuhanog jajeta. Finci vole i raženi kruh za koji kažu da ga morate probati, a u samu smjesu za kruh često dodaju i sjemenke lana i pira.

Na žlicu

Finci su veliki ljubitelji juha i variva, a među njima se posebno ističe kremasta juha od graška hernekeitto. Ova se juha tradicionalno poslužuje četvrtkom uz kreker ili palačinku od raži. Juha od lososa još je jedan od klasika finske kuhinje, a uz ribu sadrži i krumpir, luk, mrkvu, vrhnje ili mlijeko.

Morska hrana

S obzirom na geografski položaj, nije nije nimalo čudno da je riba jedna od najpopularnijih finskih namirnica. Naravno, najpopularniji je losos, a skandinavski se smatra najboljim jer zadržava svoju ružičastu boju zahvaljujući hladnim fjordovima. Uz losos, u finskoj je kuhinji cijenjena i haringa. A obje ribe pripremaju na beskonačno mnogo načina – dimljeno, sušeno, marinirano, svježe.

Mesne delicije

Što se tiče mesa, ono je također poželjno u finskoj kuhinji, a najzdravije je svakako ono sobovo. Meso soba sadrži vitamin B12, omega-3 i 6 masne kiseline, željezo, cink i ima samo četiri posto masti pa se s pravom smatra jednom od nutritivno najvrjednijih namirnica. A Finci od sobova mesa rade brojna jela, od odrezaka i gulaša preko hamburgera pa sve do kobasica.

Slatko

Nakon svega, treba se i zasladiti, a Finci i ovdje imaju brojne adute. Jedan od omiljenih deserta su rolice s cimetom i kardamomom koje se najčešće jedu uz kavu, čiji su Finci najveći konzumenti. Od slastica, priprema se u finskoj i tzv. sirni kruh, odnosno leipäjuusto. Riječ je o pečenom ili prženom kravljem, kozjem ili sobljem siru koji se poslužuje uz džem od bobica. Finci vole i pitu s borovnicama, a osobito obožavaju slane bombone od sladića.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.