Dlanom odredite idealnu porciju hrane

Znate li kako odrediti točnu porciju pojedine skupine namirnica koje trebamo unijeti u organizam da bismo tijelu dali dovoljno energije, a da pritom ne pretjeramo? Okrenite se dlanu. Upravo tako, dlan je odlično mjerilo za pojedine skupine namirnica. Osnovno pravilo kaže kako je ispruženi dlan mjera za proteine, stisnuta šaka određuje količinu povrća, svijen dlan (u čašicu) mjera je za ugljikohidrate, a palac mjera za masnoće.

Bjelančevine

Bjelančevine su važne za funkcioniranje našeg organizma i trebaju biti zastupljene u svakom obroku. No s njima ne treba pretjerivati. Na tanjuru bi se trebala naći količina mesa koja odgovara ispruženom dlanu (bez uključenih prstiju). Isto pravilo vrijedi i za plavu ribu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. Mjera za bijelu ribu bogatu selenom je ispružen dlan s uključenim prstima.

Povrće

Što se tiče povrća, dnevno bismo trebali pojesti barem 5 porcija. Kao mjeru uzmite stisnutu šaku za tvrđe povrće poput brokule, cvjetače, mrkve i slično. Za lisnato povrće kao mjeru uzmite spojene dlanove, odnosno koliko stane u njih. Ne zaboravite uključiti povrće različitih boja koje će osigurati sve potrebne nutrijente. Što se tiče ugljikohidrata, njima je također mjera stisnuta šaka, odnosno jedan dlan za mahunarke i žitarice. Iako izgleda malo, uzmite u obzir da tjestenina, riža i druge namirnice ovog tipa nabubre pripremom u vodi.  

Masnoće

Duljina palca mjera je za masnoće. Ovo se odnosi i na orašaste plodove i na masnoće poput maslaca, maslinova ulja i slično. No omjeri se razlikuju. Količinu orašastih plodova mjerite cijelom dužinom palca, a masnoće poput maslaca ili ulja vrhom palca. Tako će idealna količina maslaca, maslinova ili drugog ulja biti od prvog zgloba do vrha palca. Ovo odgovara jednoj čajnoj žličici.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.