Dječja prehrana ljeti

Postoji mnogo savjeta i preporuka o tome kako se zdravo hraniti ljeti. Vrućina, drugačiji tempo života i dugi ljetni dani zahtijevaju i poseban jelovnik, kojeg se većina nas pridržava uglavnom intuitivno. No dječja prehrana traži posebnu pažnju. Razigrani, nestašni klinci stalno nekamo jure i rijetko kada ljeti pojedu kompletan obrok. Ako ste i vi jedan od onih roditelja koji se brine o tome dobiva li njegovo dijete neophodnu količinu nutrijenata, pokušajte poboljšati jelovnik svog mališana i pronađite vremena za pripremu kvalitetnih i laganih obroka.

Važnost doručka

Dječja prehrana ljeti mora uključivati doručak, baš kao i tijekom ostalih godišnjih doba. Izostaviti ga samo zato što je dijete dugo spavalo ili ujutro nije raspoloženo za jelo nije dobra odluka. Ponudite svom djetetu omiljeno pecivo uz šalicu kakaa, prirodnog voćnog soka ili biljnoga čaja. Jednostavan sendvič s maslacem, salamom i sirom dobro je rješenje za sve mališane koji su gladni poslije spavanja i raspoloženi za jelo. Za djecu aktivnog duha čekanje do ručka može biti predug period bez obroka. Oni tijekom prijepodneva potroše vrlo puno energije i već bi za nekoliko sati trebali imati međuobrok. Voće kao prirodni slatkiš i orašasti plodovi zdrava su zamjena za industrijski proizvedene grickalice.

Hranjivi ručak

Ručak je osnovni obrok u danu i trebao bi sadržavati sve potrebne nutrijente i pridonijeti djetetovu razvoju, kao i nadoknaditi mu potrošenu energiju. U ovaj obrok uvrstite različite žitarice poput riže, bulgura, zobi, kukuruza, tjestenine od pšenice, heljde, pira. Ove su namirnice izvrstan izvor energije i dobar su prilog mesu: piletini, puretini ili pak ribljim jelima. Svinjsko meso, pak, ostavite za jesensku prehranu. Kombinirajte djetetu obroke tako da ne opteretite njegov želudac vrlo zasitnim namirnicama. Dodajte povrtnu salatu glavnom jelu ili na zabavan i zanimljiv način oblikujte povrće tako da ga zainteresirate da proba vašu kreaciju barem iz znatiželje.

Puno tekućine

Nakon pravilnog ručka, dijete bi trebalo i malo odmoriti. Ako su dnevne vrućine prejake, nekoliko sati boravka u kući moglo bi se skratiti gledanjem zanimljivog animiranog filma, igranjem društvenih igara uz koje dobro prija lagani desert, sladoled ili voćni smoothie. Kefir, jogurt ili svježi sir u kombinaciji s kuhanim jajima, kriškom kruha ili šnitom salame može biti dobra večera. Pri odabiru i kupnji mliječnih proizvoda pazite da budu svježi i obratite pozornost na njihov rok trajanja. Dovoljan unos tekućine u organizam vrlo je važan tijekom vrućih dana. Neka vas ne zabrinjava ako vaše dijete pije puno vode ili ako je stalno žedno. Dječja živahnost uzrokuje pojačano znojenje pa je gubitak vode u organizmu potrebno nadoknaditi unosom dovoljne količine tekućine.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.