Nakon blagdanskog uživanja slijede…detoks namirnice

Nakon teških blagdanskih objeda, kolača i koje kapljice više, svima nam je potrebno malo odmora od teške hrane. Stoga, kako biste svom tijelu pružili potreban predah, u prehranu uključite detoksikacijske namirnice koje će doprinijeti eliminaciji toksina iz organizma i istodobno povećati razine nutrijenata. Otkrivamo koje su to namirnice...

Citrusi i zeleno lisnato povrće

Limun, naranča i grejpfrut moćni su saveznici kada je riječ o detoksikaciji. Prepuni su vitamina C koji je moćan saveznik dobrog imuniteta te stimuliraju proizvodnju antioksidansa u jetri. Kao svježi sok ili u smoothieju, bit će savršeni za dobar početak dana, ali i detoksikacijskog tretmana. Špinat, kelj, blitva i radič prepuni su klorofila koji na sebe veže toksine i pospješuje njihovo izbacivanje iz organizma. No, konzumirajte ih svježe, odnosno blanširane, osim špinata, koji treba kuhati, ali vrlo kratko. 

Kupusnjače

Kupusnjače, poput brokule, cvjetače i prokulice, korisno je uključiti u prehranu jer sadrže velike količine vlakana koja su itekako potrebna našoj probavi. Pravilnom probavom, pak, doprinosimo eliminaciji toksina iz organizma. 

Začini i češnjak

O antioksidacijskim svojstvima češnjaka napisane su knjige, no njegov jak miris često odbija ljude od konzumacije. No, nemojte ga zbog toga izbjegavati jer u kombinaciji s ostalim povrćem, poput cikle i spomenutih kupusnjača, češnjak savršeno skriva svoje „pravo lice“. Uz njega, kao detoksicirajući začini, stoje đumbir, kurkuma i peršin. Možete ih dodati u jela ili ih umiješati u razne napitke, gdje će biti puno djelotvorniji. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.