Od priloga do samostalnog obroka: ljetne salate
Salate se u pravilu kategoriziraju kao manje kalorična jela, osobito ako se ne koriste gusti umaci i majoneze, već klasični začini poput soli, papra, maslinova ulja, octa ili limunova soka. Riječ je o vrlo popularnom ljetnom obroku jer ne ostavlja nikakav osjećaj težine i umora. Obavezan su prilog jelima s grilla, ali odlično mogu funkcionirati i samostalno. Osobito ako se kombinacijom namirnica postigne dobar balans, raznovrsnost, hranjivost i osjećaj sitosti.
Kako ih učiniti bogatim izvorima energije
Sirovom povrću svakako dodajte feta sir, pečene komade mesa ili kuhana jaja kao vrijedne izvore proteina. Slobodno ubacite i neko orašasto voće te osigurajte izvore vlakana i proteina kroz grahorice i žitarice ako želite vegansku verziju visokohranjivog obroka. Tu ulogu odlično izvršavaju kvinoja, kus kus i zob jer predstavljaju kvalitetne i poželjne ugljikohidrate i lako se kombiniraju s raznovrsnim drugim povrćem. Osim klasične zelene salate i svih njezinih sorti, bazu salate mogu činiti špinat ili kelj koji sadrže željezo i magnezij, a masnoće unesite dodatkom avokada ili oraha, badema, kikirikija…
Morski plodovi za više okusa i veći osjećaj sitosti
Tuna, grillane kozice ili sirovi fileti lososa okusima i hranjivim sastojcima izvrsno mogu nadopuniti zdjelu svježeg, sezonskog povrća. Krastavci, paprika, ljubičasti luk, rajčice, kukuruz, radič… Toliko je mogućnosti da je sve recepte za salate i ukusne kombinacije gotovo nemoguće navesti. Za veću sočnost iskoristite preljeve od klasičnog ili grčkog jogurta te balzamičnog octa i maslinova ulja. Opcija je i ulje od avokada, a možete napraviti i preljev koji uključuje kombinaciju dijon senfa, vinskog octa, maslinova ulja, malo sol i papra…
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.