Alternativna sladila – brezin šećer ili ksilitol

Želite li unijeti promjenu u vašu prehranu ili isprobati drugačiji tip zaslađivača, brezin šećer dobar je korak. Prirodno sladilo s lakoćom ćete uklopiti umjesto običnog šećera i dodati nešto novo u prehranu. 

brezin secer u staklenci

Glavne karakteristike

Brezin šećer dobiva se iz kore breze preradom, a po svom sastavu pripada alkoholnim šećerima. U odnosu na bijeli šećer, ima znatno manji glikemijski indeks i uglavnom se sastoji od ugljikohidrata. Po pitanju kalorija također je bolji od bijelog šećera jer ih ima oko 40 posto manje. S obzirom na to da se nalazi u manjim količinama u voću i povrću, smatra se prirodnim. Nutritivno je ipak slab jer ne sadrži vitamine, minerale niti proteine pa je u tom smislu kod brezinog šećera riječ o praznim kalorijama. No ne dajte da vas to spriječi u isprobavanju ovog sladila koje sve više osvaja slatkoljupce. Koristiti ga umjesto šećera neće biti nimalo teško jer su slatkoćom slični pa ih zamjenjujete u omjeru 1 : 1.

 

I u kolače i u kavu

S obzirom na to da dolazi u formi bijelog praha, na brezin šećer lako ćete se naviknuti. Ako vam je njegov naziv ksilitol poznat, to je zato jer je čest sastojak žvakaćih guma i drugih proizvoda za oralnu higijenu. Vi ga ne morate koristiti za njegu zubi, ali ga zato isprobajte umjesto sladila za kavu ili čaj. Isprobajte ga i u kolačima i drugim slasticama kojima će donijeti slatkoću uz manje kalorija. Brezin šećer ipak izbjegavajte dodavati u dizana tijesta jer kvasac ipak neće reagirati s njim kako bi reagirao s običnim šećerom. Dodatna mu je prednost što se može i karamelizirati pa zašto s brezinim šećerom ne biste isprobali napraviti karamel. Sigurno će vas oduševiti, a i ostalim slasticama prilikom pečenja dat će posebnu aromu.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

brezin secer u drvenoj zdjelici