Alternative mlijeku na biljnoj bazi

Nisu svi ljubitelji mlijeka, neki ga izbjegavaju iz etičkih razloga, a ima i onih koji su intolerantni na laktozu pa ga ne mogu konzumirati. Ali životinjsko porijeklo i osjetljivost organizma na mlijeko i mliječne proizvode definitivno nisu prepreke za uživanje u biljnim napitcima koji izgledom i teksturom podsjećaju na mlijeko. Za razliku od njega, imaju važne razlike i određene prednosti kao što su lakša probavljivost, različiti nutrijenti, činjenica da su dostupni u više varijanti zanimljivih okusa i da su vrlo fleksibilni za uporabu u kuhinji. Ne čudi što su napitci od badema, kokosa, pira ili riže sve popularniji proizvodi.

Domaća proizvodnja i uporaba

Srećom, alternative za klasično mlijeko vrlo se jednostavno mogu pripremiti i kod kuće. Svi biljni napitci imaju sličan postupak proizvodnje. Odabrana namirnica najprije se natapa u vodi ili kuha, zatim fermentira i pasira. Nadomjesci za mlijeko postali su popularni prvenstveno zbog svog sastava. Ne sadrže kolesterol, gluten niti laktozu, a u prilog im idu i slatkasti ili orašasti okusi koji obogaćuju razne obroke i jela. Naravno, biljni napitci i samostalno čine ukusan doručak, a izvrstan su dodatak raznim desertima i često se koriste u kremastim juhama, pireima, varivima i umacima.

dorucak od rize s bananama i borovnicama
Copyright (c) 2020 Irina Burakova/Shutterstock. No use without permission.
Zdravi smoothie od banane i badema
Copyright (c) 2018 Ekaterina Kondratova/Shutterstock. No use without permission.

Razni okusi i brojne mogućnosti

Napitci od badema ili riže slatkasti su sami po sebi i izvrsni za kavu ili kakao jer nema potrebe za dodavanjem šećera. Riža je siromašna masnoćama, kao i tekućina koja se dobije njezinom obradom. Sadrži više ugljikohidrata i ukupnih šećera od kravljeg mlijeka, ali ima manje alergena te vitamine A, D i B12. I od soje se može dobiti ukusno piće. Poznato je da je soja izvor zdravih masnoća, bjelančevina i antioksidansa. Napitak od soje najbolje je koristiti za pudinge i griz. Napitak od badema često je omiljen zbog orašastog okusa. Zdrav je za konzumaciju jer sadrži vitamine E i D te željezo, cink i kalcij. Velika prednost ovog napitka jest što ima najmanje kalorija od svih biljnih varijanti. U kombinaciji sa žitaricama činit će zdrav doručak, a i kavu može obogatiti orašastim notama. Zobeni napitak sadrži vlakna više od ostalih biljnih alternativa i vrijedan je izvor kalcija te vitamina D. Kokos je energetski bogata namirnica i njegov je napitak prilično kaloričan, ali s druge strane važan izvor vlakana, kalija, mangana, selena i zasićenih masnih kiselina. Njegova fina kremasta tekstura čini ga idealnim sastojkom za umake i deserte, slobodno ga dodajte i u smoothie.

Kvalitetne gotove verzije biljnih napitaka dostupne su u svim SPAR i INTERSPAR trgovinama. Svakako kušajte Veggie napitak od zobi koji sadrži smanjen udio masnoća. U ponudi su još i napitci od zobi, pira i kokosa badema robne marke Natur*pur, koji su proizvedeni od organskih sastojaka i ne sadrže konzervanse niti pojačivače okusa.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.