Copyright (c) 2016 Nataliya Arzamasova/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 Nataliya Arzamasova/Shutterstock. No use without permission.

Čarobni curry za ljetne delicije

Curry je indijska riječ za bilo koje jelo od mesa, ribe ili povrća u umaku, koje se jede s rižom ili kruhom (chapati, naan ili puri). Različite kombinacije začina koje se koriste su masala (tandoori masala ili garam masala), a ovisno o regiji, mjestu, pa čak i kućanstvu drugog su sastava. 

Copyright (c) 2017 StockImageFactory.com/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 StockImageFactory.com/Shutterstock. No use without permission.

Bogatstvo okusa mješavine začina

Raspon okusa je od slatkog do ekstremno ljutog, a curry je stigao na zapad kad su Englezi željeli skuhati jelo iz svoje bivše kolonije. Tako je curry postao sinonim za mješavinu od pet do 30 različitih začina, a osnova su korijandar, kurkuma koja curryju daje lijepu žutu boju, pisakvica i kim. U recepte ulaze i češnjak, đumbir, komorač, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar, čili, piment, klinčić, fenugreek sjemenke, macis (sjeme drveta muškatnog oraščića), zvjezdasti anis, makovo sjeme, lovorov list… Začini se prvo lagano poprže da bi razvili punu aromu, a zatim se ručno usitnjavaju u mužaru. 

Curry verzije

Koliko je zemalja, gotovo toliko je i verzija curryja. Neki govore i o brojci od 19 vrsta. U Indiji su najpopularniji madras, korma, rogan josh, vindaloo, saag, a nama su možda najpoznatiji tikka masala i jalfrezi. Na Tajlandu se curryji pak dijele po
bojama pa tako postoje crveni, žuti, zeleni i massaman curry. Također postoje i
japanska, jamajčanska, cejlonska, afganska, trinidadska, indonezijska i brojne druge verzije curryja. Sve se one razlikuju prema začinima i sastojcima koji se koriste pa se tako u nekima nalazi piletina, govedina, u nekima samo povrće i žitarice. Naša je preporuka isprobati ih sve.

Copyright (c) 2016 suriya yapin/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 suriya yapin/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2020 Ravsky/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 Ravsky/Shutterstock. No use without permission.

Savjeti za pripremu

Ljutina curryja dobiva se ljutom papričicom, a ublažava se kokosovim mlijekom, jogurtom, vrhnjem ili mlijekom. Savjet za dobar curry kaže da budete velikodušni s količinom luka, đumbira i češnjaka, možete dodati sok limuna ili limete, a pileći bataci su ukusniji od prsa. Možete napraviti i veganski curry s povrćem poput krumpira ili cvjetače. Za pripremu treba vremena i strpljenja pa krenite s kuhanjem na vrijeme kako bi začini dali najbolje od sebe.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.