
5 namirnica koje biste trebali dodati u svoj smoothie
Nemate baš puno vremena, a željeli biste pojesti nešto hranjivo što će vam dati snage da izdržite dan? Pravljenje smoothieja jedan je od najbržih načina na koje možete unijeti nutritivno vrijedne namirnice u svoj obrok, a zahtijeva minimalnu pripremu. U posljednje se vrijeme uvriježilo mišljenje kako su samo zeleni smoothieji najkvalitetniji, no otkrit ćemo vam tajnu – smoothie može biti itekako blagotvoran čak i kad nije zelen!

Đumbir
Što čini đumbir tako dobrim za naš organizam? Ova namirnica sadrži moćne antioksidanse, a bogat je i kalijem, magnezijem i fosforom. Sadrži i gingerol, fitokemikaliju koja osim što na jeziku aktivira receptore za ljutinu, utječe i na probavni sustav. Zato u svoj sljedeći smoothie od naranče dodajte svježi đumbir ili onaj u prahu i uživajte u jedinstvenom okusu.
Kurkuma
Kurkuma je prirodni izvor kurkumina, spoja koji ima moćna protuupalna svojstva. Također sadrži antioksidanse koji pomažu neutralizirati slobodne radikale u organizmu te je bogata željezom, bakrom, kalijem i manganom. Sljedeći put kad budete pripremali smoothie, pokušajte pomiješati mango i kurkumu!


Cejlonski cimet
Cimet se koristi tisućama godina kao dio narodne medicine istočnjačkih kultura. Bogat je vitaminom K, željezom, kalcijem, manganom i antioksidansima. Može se dodavati i slatkim i slanim jelima, a odlično se sljubljuje s bananama.
Chia sjemenke
Chia sjemenke sadrže značajne količine proteina i omega-3 masnih kiselina. U svome sastavu imaju i vitamine i minerale, kao što su kalcij i željezo te su bogate antioksidansima. Također, ove sjemenke sadrže i vlakna pa se preporučuje dodati ih u smoothie jer će vas zasititi. Blagog su okusa pa će se odlično sljubiti s bilo kojim sezonskim voćem.


Kokosovo ulje
Kokos sadrži zasićene masne kiseline, ali trigliceride srednjeg lanca koji, za razliku od onih dugog lanca, podižu razinu dobrog kolesterola. A u svoj jutarnji smoothie ga dodajte jer će osigurati da se dulje osjećate sitima.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera