zrna kima

Svestrani začin – kim

Kim je jedan od najstarijih začina koji se koristi na području Europe pa možemo ustvrditi da su i naši preci znali uživati u ukusno začinjenoj hrani. Zbog specifičnog okusa koristi se u jelima jačeg okusa i mirisa, a osim sjemenki koristi se gotovo cijela biljka. 

kiflice sa kimom

Teško je zamisliti pecivo bez kima

Kim je začin koji ima pomalo gorak, ali topao okus. Njegova blaga gorčina pomaže ujednačiti okus teških jela pa zato fantastično odgovara jelima poput gulaša, svinjskog pečenja i kupusa s kobasicama. Sa slanim pecivima naročito se dobro slaže te je čest aromatični dodatak čvarkušama i slanim kiflicama, ali i prežganoj juhi. No, popularnost kima nije ograničena samo na hranu jer se koristi i za aromatizaciju pića. Osim što se može kuhati u čaju, kim se dodaje i u popularno skandinavsko piće Akvavit i njemački liker od kima Kümmel. 

Biljka zlata vrijedna

Osim sjemenki kima, koje se mogu mljeti ili koristiti cijele, u kuhanju se mogu upotrijebiti i listovi biljke. Njihov okus podsjeća na peršin i kopar, pa se koristi kao dodatak juhama, varivima, ali i salatama. Korijen kima također je jestiv, okusom sličan pastrnjaku i koristi se kao dodatak raznim juhama. Posebnu aromu jelu dat će sjemenke kima koje se prije upotrebe preprže na suhoj tavi. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

gustra juha od buce posipana kimom