Limunska trava unosi dašak egzotike na vaše tanjure

Kako joj i ime kaže, limunska trava mirisom podsjeća na žuti agrum. No za razliku od njega, okus joj je blaži i slađi. Nekada sastojak egzotičnih jela, danas ona postaje dio svakodnevnih menija. Zahvaljujući širenju i utjecajima azijske kuhinje, sve češće ju koristimo i u zapadnjačkim jelima kojima daje poseban okus.

Limunska trava kao čaj

Često se koristi u kuhinji jugoistočne Azije (Vijetnam i Tajland), premda se koristi i u drugim dijelovima svijeta (Indija, Afrika, Australija i Južna Amerika). Zbog svog intenzivnog okusa po agrumima dobro paše uz juhe, variva, sva pikantna jela. Posebno se dobro slaže s jelima od piletine i plodovima mora. Limunska trava i raznim desertima daje poseban okus. Neizostavan je sastojak curry praha. U azijskim zemljama limunska trava koristi se i za pripremu čaja. Za njega se koriste gornji, zeleni dijelovi listova. Također je savršen sastojak i osvježavajućih ljetnih koktela.

Kako ju koristiti

Ako ne možete doći do svježe limunske trave jer se kod nas rijetko uzgaja, kupite zamrznutu jer ćete dobiti sličan učinak kao kod svježe. Limunsku travu u kuhinji možete zamijeniti koricom limuna pomiješanom s malo naribanog đumbira. Kod uporabe limunske trave koristite samo 10 – 15 cm donjeg dijela stabljike, a gornji vlaknasti dio bacite. Također je potrebno oguliti i barem dva vanjska sloja. U vrele ljetne dane možete je u vodi pomiješati s mentom i napraviti savršeno osvježavajuće piće. Uz malo truda ju možete uzgojiti na svom balkonu ili u vrtu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.