Copyright (c) 2017 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.

Aromatična vanilija za najfinije slastice

Ona se smatra jednim od najskupljih, ali i najfinijih začina. Suvereno vlada svijetom slastica, a njezina nas aroma osvaja na prvi miris. Naravno, riječ je o neodoljivoj vaniliji. Svojim bogatim aromama obogaćuje baš svaki desert u kojem se nađe, ali odlična je i u slanim jelima.

Copyright (c) 2020 22Images Studio/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 22Images Studio/Shutterstock. No use without permission.

Mahuna koja to nije

Iako ju se smatra mahunom, vanilija je zapravo čahura penjuće orhideje koja raste u središnjoj Americi. Osobito su ju cijenili Maje i Asteci, a u Europu su je donijeli španjolski konkvistadori. Dugo nije uspijevala nigdje izvan Meksika, ali je uz mukotrpan trud uspjela izrasti na Madagaskaru i okolnim otocima. I danas s tog područja dolaze najcjenjenije vanilije. Uz Madagaskar, najveći proizvođači su Tahiti, Meksiko, Réunion i Indonezija. S Réuniona dolazi vrlo cijenjena bourbon vanilija, a uz nju postoje i druge vrste.

Posebna pažnja pri uzgoju

Svoju visoku cijenu vanilija duguje posebnom načinu uzgoja. Da bi do nas došla najkvalitetnija čahura ove biljke, cvjetovi se ručno oprašuju, a isto tako i beru. Svježe ubrana vanilija nema aromu, već mora fermentirati. Tek onda će dobiti svoju
prepoznatljivu aromu i teksturu. Kvalitetnu čahuru prepoznat ćete po tamnoj, gotovo crnoj boji, duguljastom i tankom obliku, vlažnoj, smežuranoj i voštanoj teksturi. Čahura mora biti gipka i mirisna.

Da bi vanilija sačuvala što dulje svoju aromu, važno ju je čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj ili plastičnoj posudi. U slučaju da se stajanjem osuši, dovoljno ju je kratko namočiti, brzo će vratiti svoju prepoznatljivu teksturu.

Copyright (c) 2018 O'KHAEN/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 O'KHAEN/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2018 New Africa/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Slastice s mirisom vanilije

Iako dolazi u brojnim izdanjima, za najintenzivniju aromu najbolje je koristiti čahuru. Ona se prepolovi, a tupim vrhom noža postružu se sjemenke koje možete dodati u napitke, biskvite, pudinge, kreme i slično. Sjemenke će u smjesi ostaviti karakteristične tamne točkice pa po tome možete biti sigurni da je korištena „prava“ vanilija. Uz sjemenke, u tekuće smjese možete dodati i samu čahuru koju zatim samo izvadite i isperite. Tako ju možete koristiti dva do tri puta. Osim u sastojcima za izradu slastica, čahuru vanilije možete uroniti u šećer i tako dobiti domaći vanilin šećer. 

Isprobajte ju i u slanim jelima

Iako se tradicionalno koristi sa slatkim jelima, vanilija fantastično obogaćuje i ona slana. Osobito se dobro slaže s piletinom, jakobovim kapicama, jastogom i dagnjama. Ovo je odličan način da isprobate nešto novo i svojim slanim jelima date sasvim novu dimenziju okusa. Isprobajte kombinaciju slatkog belgijskog vafla i tunjevine u sendviču koji će vas sigurno oduševiti. Vanilija se dobro slaže i s drugim začinima, osobito s čilijem, kardamomom, šafranom, klinčićem i cimetom.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.