Zapečena cvjetača s gljivama i sirom
sastojci
- 500 g cvjetače
- 400 g šampinjona
- 100 g sira ementalera
- 2 žlice krupnije nasjeckanog svježeg timijana
- 1 limun
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar
- maslac za premazivanje kalupa
Za bešamel
- 40 g maslaca
- 20 g oštrog brašna
- 400 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 0.5 žlice senfa
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- 1 jaje
- sol i papar
Način pripreme
Cvjetaču očistite i natrgajte na cvjetiće. Stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu u koju ste dodali iscijeđen sok jednog limuna. Kuhajte ih dok malo ne omekšaju (al dente), izvadite ih iz vode i ostavite da se malo ohlade.
Na zagrijani maslac stavite protisnuti češnjak, na veće komade narezane šampinjone i pržite ih dok tekućina koju puste ne ispari.
U namašćenu vatrostalnu posudu odgovarajuće veličine (ili više manjih) stavite kuhanu cvjetaču, šampinjone i lagano izmiješajte. Pospite s 50 g naribanog ementalera i nasjeckanim timijanom.
Za bešamel umak na rastopljenom maslacu kratko pržite brašno pa ga, lagano dolijevajući mlijeko, razmutite. Dodajte senf, malo soli, papra, muškatni oraščić i na srednje jakoj vatri, lagano miješajući, pustite da zavri. Uklonite s vatre i pustite da se malo ohladi.
U bešamel umiješajte jaje razmućeno u vrhnju za kuhanje pa ga prelijte preko cvjetače. Pospite ostatkom naribanog ementalera i pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 230 °C. Poslužite toplo uz salatu po izboru.
Umjesto cvjetače možete upotrijebiti brokulu ili kelj pupčar.