Zapečena cvjetača s gljivama i sirom

sastojci

  • 500 g cvjetače
  • 400 g šampinjona
  • 100 g sira ementalera
  • 2 žlice krupnije nasjeckanog svježeg timijana
  • 1 limun
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • maslac za premazivanje kalupa

Za bešamel

  • 40 g maslaca
  • 20 g oštrog brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 0.5 žlice senfa
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • 1 jaje
  • sol i papar

Način pripreme

01

Cvjetaču očistite i natrgajte na cvjetiće. Stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu u koju ste dodali iscijeđen sok jednog limuna. Kuhajte ih dok malo ne omekšaju (al dente), izvadite ih iz vode i ostavite da se malo ohlade. 

02

Na zagrijani maslac stavite protisnuti češnjak, na veće komade narezane šampinjone i pržite ih dok tekućina koju puste ne ispari. 

03

U namašćenu vatrostalnu posudu odgovarajuće veličine (ili više manjih) stavite kuhanu cvjetaču, šampinjone i lagano izmiješajte. Pospite s 50 g naribanog ementalera i nasjeckanim timijanom. 

04

Za bešamel umak na rastopljenom maslacu kratko pržite brašno pa ga, lagano dolijevajući mlijeko, razmutite. Dodajte senf, malo soli, papra, muškatni oraščić i na srednje jakoj vatri, lagano miješajući, pustite da zavri. Uklonite s vatre i pustite da se malo ohladi. 

05

U bešamel umiješajte jaje razmućeno u vrhnju za kuhanje pa ga prelijte preko cvjetače. Pospite ostatkom naribanog ementalera i pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 230 °C. Poslužite toplo uz salatu po izboru.

Umjesto cvjetače možete upotrijebiti brokulu ili kelj pupčar.

podijeli

Proizvodi iz recepta