Vučena pita sa špinatom i sirom
sastojci
Vučeno tijesto:
- 0.5 kg glatkog brašna
- 300 ml mlake vode
- sol
- 50 ml ulja
- 1 alkoholnog octa
- 150 ml ulja za mazanje tijesta
- 100 g oštrog brašna za posipanje
Nadjev:
- 250 g špinata
- 400 g svježeg kravljeg sira
- 100 g kiselog vrhnja s 20 % mliječne masti
- 1 jaje
- sol
Način pripreme
Umijesite od navedenih sastojaka gipko tijesto, mekano i podatno za razvlačenje. Tijesto izvana nauljite i zamotajte u prozirnu foliju. Neka odmara 15 minuta.
U međuvremenu napravite nadjev. Ako koristite svježi špinat, blanširajte ga, ohladite i nasjeckajte. Smrznuti sjeckani špinat otopite i dobro ocijedite.
Razmutite sir, vrhnje i jaje, posolite i umiješajte sjeckani špinat. Tijesto nauljite i pažljivo ga rukama tanko razvucite. Poškropite uljem i rasporedite nadjev. Zamotajte i formirajte spiralu.
Premažite uljem i pecite na 190 °C 25 - 30 minuta.
Slanu pitu vrlo jednostavno pretvorite u slatku tako da naribate jabuke, pomiješate ih s limunovim sokom, cimetom, šećerom i 2 – 3 žlice krušnih mrvica. Punite pripremljeno tijesto prema receptu.