sastojci

Vučeno tijesto:

  • 0.5 kg glatkog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • sol
  • 50 ml ulja
  • 1 alkoholnog octa
  • 150 ml ulja za mazanje tijesta
  • 100 g oštrog brašna za posipanje

Nadjev:

  • 250 g špinata
  • 400 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g kiselog vrhnja s 20 % mliječne masti
  • 1 jaje
  • sol

Način pripreme

01

Umijesite od navedenih sastojaka gipko tijesto, mekano i podatno za razvlačenje. Tijesto izvana nauljite i zamotajte u prozirnu foliju. Neka odmara 15 minuta.

02

U međuvremenu napravite nadjev. Ako koristite svježi špinat, blanširajte ga, ohladite i nasjeckajte. Smrznuti sjeckani špinat otopite i dobro ocijedite.

03

Razmutite sir, vrhnje i jaje, posolite i umiješajte sjeckani špinat. Tijesto nauljite i pažljivo ga rukama tanko razvucite. Poškropite uljem i rasporedite nadjev. Zamotajte i formirajte spiralu.

04

Premažite uljem i pecite na 190 °C 25 - 30 minuta.

Slanu pitu vrlo jednostavno pretvorite u slatku tako da naribate jabuke, pomiješate ih s limunovim sokom, cimetom, šećerom i 2 – 3 žlice krušnih mrvica. Punite pripremljeno tijesto prema receptu. 

podijeli