Vijenac s jajima, patlidžanom, rajčicom i sirom
sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 200 ml tople vode
- 100 ml maslinova ulja
- sol, šećer
- 200 g patlidžana
- 2 jaja
- 100 g svježeg kravljeg sira
- 200 ml passata rajčice
- 10 g sezama
Način pripreme
U 50 ml tople vode izmrvite svježi kvasac, dodajte pola žličice šećera i malo brašna, pokrijte i ostavite na toplom desetak minuta da nabubri. Uzdignuti kvasac dodajte brašnu, dodajte pola žličice soli i 30 ml maslinova ulja i uz postupno dodavanje tople vode zamijesite meko, elastično tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom da udvostruči volumen.
U međuvremenu kuhajte jaja 7 minuta, ohladite, ogulite i narežite na četvrtine. Patlidžan narežite koso na ploške debljine 1 – 2 cm, posolite i popecite u tavi na malo maslinova ulja. Preostalo maslinovo ulje dodajte passati, posolite i po želji dodajte malo šećera. Razradite vilicom sir i blago posolite.
Dobro pobrašnite podlogu, razvaljajte tijesto u krug, zarežite ga od sredine na osam jednakih dijelova do polovice. Obod tijesta premažite passatom, na passatu rasporedite četiri hrpice sira, između stavite patlidžane korom prema gore, završite četvrtinama kuhanih jaja.
Prebacite preko nadjeva razrezano tijesto iz sredine prema van, premažite ga odozgo preostalom passatom, pecite na 210 °C oko 20 minuta.
Nakon soljenja ostavite patlidžan da pusti sokove kako bi se izvukla gorčina.